ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

05/05/2010

Επιστολή προς τον Δήμαρχο.

Filed under: Δημοτική Επιτροπή Παιδείας — Γιώργος Κουκουμέλης @ 12:58 μμ

               

Κιάτο, 16/11/2009

Προς τον

Δήμαρχο Σικυωνίων

κ. Άγγελο Τσουλούφα

Θέμα: Ερωτήματα για την λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε.

Μετά από την επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης Γονέων των σχολείων του Δήμου μας, κάτι που και από μέρους σας ήταν επιθυμητό, και με την πάροδο 8 μηνών με την καινούργια σύνθεσή του Διοικητικού μας Συμβουλίου, κάναμε αισθητή την παρουσία μας, σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις της Δ.Ε.Π.

Αποκτώντας την σχετική εμπειρία, νομίζουμε ότι είναι ο καιρός να θέσουμε κάποια, κατά την άποψή μας, κρίσιμα ερωτήματα.

Ο στόχος μας ως φορέας, είναι η πρόοδος της Παιδείας στο Δήμο μας και γι αυτό το λόγο  επαναδραστηριοποιηθήκαμε και αγωνιζόμαστε, κι εδώ είναι το οξύμωρο.

Ενώ είμαστε εμείς εκείνοι που νοιαζόμαστε περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μας, δεν είμαστε αυτοί που μπορούν να αποφασίζουν για το παραμικρό, σε ότι έχει σχέση με την δημόσια εκπαίδευσή τους!

Ως εκπρόσωποι  της Ένωσης Γονέων, θα αναφερθούμε σε θέματα που άπτονται της Δ.Ε.Π., και κατ’ επέκταση στο Δήμο Σικυωνίων, παρακαλώντας για τις απαντήσεις σας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ζητάμε να μας ενημερώσετε αν έχει αλλάξει κατ’ αρχήν κάτι που δεν γνωρίζουμε, σε σχέση με την σύσταση της Δ.Ε.Π.

Με βάση το Άρθρο 50 του Ν.1566/1985, τα 2 βασικά μέλη της  είναι ο Δήμαρχος ή εκπρόσωπος αυτού που ορίζεται από τον Δήμαρχο και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων.

Επίσης μπορούν να συμμετέχουν βάσει της παραγράφου 4 του πιο πάνω Νόμου, εκπρόσωποι που προτείνονται από υπηρεσίες, οργανώσεις και φορείς. Δηλαδή, εκπρόσωπος της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης (ένας διευθυντής σχολείου), εκπρόσωπος της Β΄βαθμιας εκπαίδευσης (ένας διευθυντής σχολείου), συνδικαλιστικά όργανα εκπαιδευτικών (Ο.Λ.Μ.Ε., Ε.Λ.Μ.Ε., Δ.Ο.Ε.) και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων (Εμπορικός σύλλογος, εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, κλπ).

Στη σύσταση της Δ.Ε.Π. Σικυωνίων θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια διαφοροποίηση, η οποία ενέχει στοιχεία παρατυπίας.

Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι παραγωγικός φορέας το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών και δεν μπορεί να εκπροσωπείται η Α΄βάθμια εκπαίδευση με 2 εκπροσώπους, τον προϊστάμενο ή τον αναπληρωτή του και διευθύντρια σχολείου.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα – δια ζώσης – την αιτιολόγηση και το σχετικό νόμο ή την Υ.Α. που καθορίζει τα κριτήρια κατανομής πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές. Δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση.

Έχουμε καταθέσει αντιστοίχως δικά μας κριτήρια που έμειναν μόνο στην αναφορά τους και στο σχόλιο, ότι συγκλίνουν στα ήδη υπάρχοντα και κατά συνέπεια δεν θα εξετασθούν και δεν θα συζητηθούν. Κι όμως εμείς έχουμε στην πρόταση μας αυτή σοβαρές διαφορές με την ισχύουσα κατανομή.

Πάγια θέση μας είναι η πληρωμή των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και του νερού από το Δήμο και όχι από τις σχολικές επιτροπές (περίπου 20.000 € ετησίως). Είχαμε καταθέσει πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία μας, αλλά έπεσε στο κενό, σε αντίθεση π.χ. με σχολεία στο Δήμο Κορινθίων.

Υπάρχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα και προβλήματα υποδομής, σε όλα σχεδόν τα σχολεία και παρ’ όλο που επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί σε αυτά, αναμένουμε ακόμα τους σχετικούς ελέγχους από την Τεχνική Υπηρεσία και βέβαια, την επίλυσή τους. Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη γνωμοδότηση των προϊσταμένων ΠΕ και ΔΕ εκπαίδευσης και η δρομολόγησή τους προς το Ν.Σ. και τον Ο.Σ.Κ.;

Στο πρόβλημα του αδιαχώρητου σε ορισμένα σχολεία του Κιάτου, προτείνουμε την επανεξέταση του χωροταξικού των σχολείων, με την επαναλειτουργία κάποιων σχολείων σε κοντινά Δ.Δ. και την αναβάθμιση κάποιων άλλων ορεινών.

Δεν λαμβάνουμε την παραμικρή ενημέρωση για δρώμενα που αφορούν τους γονείς και τα σχολεία. Πρόσφατα παραδείγματα, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μελέτης, για το οποίο έχουμε άποψη και η εκδήλωση για την Οικογενειακή Ψυχική Υγεία, που αν δεν βλέπαμε στο εσωτερικό ενός σχολείου την αφίσα, δεν θα ξέραμε τίποτα. Το τελευταίο δε, γεννά την απορία μας: με μία αφίσα στα σχολεία θα παρακινηθούν οι μαθητές για να ενημερώσουν τους γονείς τους, ή όσοι τυχεροί την είδαν μπορεί και να συμμετάσχουν; 

Έχουμε ζητήσει στις συνεδριάσεις της Δ.Ε.Π. να προσκαλείται ο φορέας μας εγγράφως και εγκαίρως και όχι μόνο ο εκπρόσωπός μας, προσωπικά και τηλεφωνικά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή μας. Και εδώ δυστυχώς δεν έχει γίνει η παραμικρή αλλαγή.

Εντύπωση μας έχει προκαλέσει γενικότερα το γεγονός, ότι ενώ συζητάμε στη Δ.Ε.Π. πολλά θέματα που αφορούν την Παιδεία στο Δήμο μας, δεν έρχεται η παραμικρή γνωμοδότηση – πρόταση – θέμα προς συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί άραγε;

Θέλουμε να είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι στη διεκδικήσεις προς κάθε κατεύθυνση, για την αναβάθμιση των σχολείων μας. Γιατί μας αποκλείετε, γιατί δεν μας ενημερώνετε για δράσεις που μπορούμε να συμμετάσχουμε και να πιέσουμε από τη μεριά μας;

Και εν τέλει αν δεν υπάρχει σχεδιασμός από την Δ.Ε.Π., γιατί δεν μας ρωτάτε απευθείας, να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις μας;  

Κύριε Δήμαρχε,

πιστεύουμε ακράδαντα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο μόρφωσης των παιδιών μας. Είναι στο χέρι σας, αλλά και πρωτίστως στις υποχρεώσεις σας να αξιοποιήσετε στο μέγιστο δυνατόν τις προτάσεις μας.

Επειδή θεωρούμε ότι όταν υπάρχει συνεργασία φορέων και υπηρεσιών, υπάρχει και αποτέλεσμα, σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα ερωτήματά μας αυτά και να αντιστρέψετε το ρόλο της Δ.Ε.Π., από μία επιτροπή κατανομής χρημάτων (με πολλές ενστάσεις εκ μέρους μας), σε μία πορεία σχεδιασμού και δημιουργίας.

Αναμένοντας,

           Γιώργος Κουκουμέλης                                                              Πάνος Πούλος

                 Πρόεδρος                                                                             Γεν. Γραμματέας

Σημείωση: Η επιστολή αυτή εδόθει ιδιοχείρως στην γραμματέα του κύριου Δήμαρχου, από τον πρόεδρο της Ένωσής μας, και αντί άλλης απάντησης – έγγραφης όπως αναμμέναμε – πήραμε διάφορες αιτιολογήσεις από τον πρόεδρο της Δ.Ε.Π., κύριο Λεονάρδο, λίγο πρίν την συνεδρίαση της Δ.Ε.Π. την 29η Ιανουαρίου 2010!

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: