ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

10/02/2011

Απόκτηση Α.Φ.Μ. Συλλόγων.

Filed under: Χωρίς κατηγορία — Γιώργος Κουκουμέλης @ 1:45 μμ

Με βάση το νόμο πρέπει όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία να αποκτήσουν Α.Φ.Μ. στην αρμόδια κατά περιοχή Δ.Ο.Υ.

Για το σκοπό αυτό και πρός διευκόλυνσή σας, σας παραθέτουμε τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

1. Πρακτικό Δ.Σ. όπου θα αναφέρονται όλοι οι μετέχοντες με την αντίστοιχη θέση. (Πρόεδρος, Γ. Γραμματέας, κλπ)

2. Καταστατικό (γνήσιο αντίγραφο) του Συλλόγου.

3. Συμπλήρωση αίτησης και συνδεόμενου προσωπικού Α.Φ.Μ. του προέδρου (στη Δ.Ο.Υ.)

4. Τον αριθμό Κ.Α.Δ. (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) 94991601.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι οι σύλλογοί μας ώς Ν.Π.Δ.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν υπόκεινται σε απόδοση Φ.Π.Α., και άλλων Δ.Φ. και τελών. Πρέπει όμως κάθε χρόνο να υποβάλλεται φορολογική δήλωση κανονικά όποτε κατά τον Φορολογικό Κώδικα, υποχρεούται.

Advertisements

84 Σχόλια »

 1. Θα μας πείτε σε ποιό Νόμο αναφέρεστε , εμείς σαν Σύλλογοι Γονέων αναφερόμαστε στους Νόμου 1566/85 και 2621/98 , εκεί δεν υπάρχει πουθενά υποχρέωση του Συλλόγου Γονέων για απόκτηση Α.Φ.Μ. , εσείς ποιόν επικαλείστε?

  Σχόλιο από ΦΛΟΥΤΣΑΚΟΣ Γ. — 17/11/2012 @ 12:44 μμ | Απάντηση

  • Καλησπέρα σας.
   Αναφερόμαστε στον Κ.Β.Σ. Όπως κάθε σωματείο ή σύλλογος πρέπει να έχουμε Α.Φ.Μ. το οποίο είναι συνδεδεμένο κάθε φορά με το προσωπικό Α.Φ.Μ. του προέδρου του. Ισχύει για όλα τα σωματεία, συλλόγους, ενώσεις, ομοσπονδίες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

   Κωδικός Δραστηριότητας: 94991601
   Δεν υπαγόμαστε σε τήρηση βιβλίων, φπα, κλπ

   Για όποια άλλη πληροφορία είμαι στη διάθεσή σας.

   Γιώργος Κουκουμέλης
   Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Σικυωνίων

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 17/11/2012 @ 10:51 μμ | Απάντηση

 2. Είναι δηλαδή υποχρεωτική η έκδοση ΑΦΜ για σύλλογο γονέων; Μήπως ξέρετε αν ισχύει η υποχρεωτική κατοχή ΑΦΜ για τον σύλλογο για να ζητήσει έδρα στο σχολείο και να πραγματοποιεί δραστηριότητες;

  Σχόλιο από ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗ — 21/03/2013 @ 3:57 μμ | Απάντηση

  • Καλησπέρα σας. Ναί είναι υποχρεωτική. Ο κωδικός δραστηριότητας είναι αυτός που αναφέρω. Συνήθως έδρα δηλώνεται η διεύθυνση του σχολείου. Είναι υπόχρεος και σε κατάθεση Φορολογικής Δήλωσης καθ’ έτος. Το να πραγματοποιεί δραστηριότητες ο Σύλλογος Γονέων στο χώρο του σχολείου γίνεται με την προϋπόθεση να έχει πάρει έγκριση – άδεια, από την Σχολική Επιτροπή, και σε ώρες εκτός διδακτικού ωραρίου υπ’ ευθύνη του συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται η χρήση των χώρων του σχολείου, αλλά χρειάζεται συνεργασία ή πνεύμα συνεργασίας με τον διευθυντή, τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και το Δήμο – Σχολική Επιτροπή, κατόπιν αιτήσεως και κοινοποίησης της δραστηριότητας, με χρονική διάρκεια, εξασφάλιση της καθαριότητας μετά του χώρου, κλπ.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 21/03/2013 @ 8:10 μμ | Απάντηση

   • Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις διευκρινίσεις.

    Σχόλιο από ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗ — 22/03/2013 @ 1:58 μμ

 3. Έκπληκτος διαβάζω τα ανωτέρω αναφορικά με τον Κ.Β.Σ και τα περί Κ.Α.Δ. (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) 94991601. Εμείς έχουμε δραστηριότητες με μοντέρνο χορό, παραδοσιακό χορό και χιπ-χοπ χωρίς να έχουμε ΑΦΜ όπως και οι προηγούμενοι και άλλοι σύλλογοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δ.’ Αθήνας. Κάνουμε χρήση του χώρου στο σχολείο κατόπιν αιτήματος στην ΔΕΠ, Αλίμου και ενημέρωσης της Ένωσης συλλόγων, Αλίμου – Αττικής αναφορικά με δραστηριότητες, χοροεσπερίδα και ΒΑΖΖΑΡ ακόμη και με συμμετοχές ιδιωτών μικρο-εμπόρων εντός του σχολείου, πωλούν εκείνοι με απόδειξη μηχανής και αποδίδουν ένα ποσοστό στον σχολικό σύλλογο για τον χώρο και την οργάνωση του ΒΑΖΑΑΡ ..ενώ οι εκπαιδευτές των δραστηριοτήτων υπογράφουν σε απλή απόδειξη , χωρίς να είναι διάτρητη, εφόσον δεν υπάρχει και ΑΦΜ και βεβαίως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε βιβλία η στοιχεία μια και για την εφορία είμαστε »ΑΓΝΩΣΤΟΙ» ως σύλλογος.
  Ως μέλος κάνω τις παρακάτω ερωτήσεις ;

  – Μπορούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία του συλλόγου χωρίς ΑΦΜ, ως μη κερδοσκοπικού
  χαρακτήρα σύλλογος ; NAI H OXI .

  – Αν ζητήσουμε από τους εκπαιδευτές να θεωρήσουν ένα »ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» μπορούμε
  να συνεχίσουμε την λειτουργία του συλλόγου με δραστηριότητες χωρίς ΑΦΜ ; NAI H OXI.

  – Στο Bazaar, λαμβάνουν μέρος έμποροι , εκείνοι έχουν βεβαίως ΑΦΜ και κόβουν αποδείξεις στους
  πελάτες και επισκέπτες του BAZZAR και αποδίδουν στο σύλλογο ένα ποσοστό από το κέρδος η τον
  τζίρο αναλόγως την συμφωνία αλλά ως σύλλογος δεν έχουμε ΑΦΜ και το ποσό αναφέρουμε στο
  βιβλίο συνελεύσεων ενημερώνοντας το Δ.Σ του συλλόγου για το ακριβές ποσόν και ταμειακώς είμεθα
  για τα μέλη του Δ.Σ ΕΝΤΑΞΕΙ αλλά δεν έχουμε ΑΦΜ η θεωρημένο στοιχείο πρέπει να εκδοθεί
  ΝΑΙ Η ΟΧΙ ;

  – Οι αποδείξεις για έξοδα πρέπει να είναι όλες της μηχανής με την ένδειξη »ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ» η μπορούμε να κάνουμε χρήση και αποδείξεων χειρόγραφων με την ένδειξη »ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ» , με μη θεωρημένο block από ΔΟΥ για το ποσό εξόδου και να καλύπτεται από συνέλευση με απόφαση του Δ.Σ ; NAI H OXI .

  Σχόλιο από Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου, Αλίμου — 10/06/2013 @ 5:16 μμ | Απάντηση

  • Καλημέρα σας.
   Να μην εκπλήσσεστε καθόλου αγαπητέ κύριε.
   Όλοι οι σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν υποχρέωση να έχουν ΑΦΜ και υποβολής φορολογικής δήλωσης. Δεν θεωρούν βιβλία και στοιχεία στο Κ.Β.Σ. αλλά με απλό μπλοκάκι αποδείξεων είσπραξης για τα όποια έσοδα ώστε να ταυτοποιούνται και να καταγράφονται στο βιβλίο ταμείου. Τα έξοδα μπορεί να είναι και χωρίς απόδειξη – τιμολόγιο. Το πρέπον είναι τα έξοδα τουλάχιστον να είναι όλα με τιμολόγιο στα στοιχεία του συλλόγου, αλλά το ΦΠΑ πάει τσάμπα. Οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με Ελεύθερους Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες, πρέπει όλες να συνοδεύονται από απόδειξη ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Η χρήση χώρου του σχολείου πρέπει να γίνεται με αίτηση στη Σχολική Επιτροπή και όχι στη ΔΕΠ, κοινοποίηση στο σχολείο. Η σχολική επιτροπή είναι νομοθετημένο όργανο Ν.Π.Δ.Δ., η ΔΕΠ με το νόμο Ραγκούση έπρεπε να έχει καταργηθεί όπως όλες οι επιτροπές. Πως μπορεί μια γνωμοδοτικού χαρακτήρα επιτροπή να είναι υπεράνω Ν.Π.Δ.Δ. ;
   Και δεν καταλαβαίνω κάτι. Βιβλίο γενικής συνέλευσης είναι για να γράφονται τα πρακτικά των Γ.Σ. και όχι ταμειακών εσοδο-εξόδων.
   Το Δ.Σ. διοικεί και όχι μερίδα του συλλόγου. Κάτι δεν μου λέτε καλά και δεν μπορώ να σας ακολουθήσω στη σκέψη σας.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 11/06/2013 @ 9:26 πμ | Απάντηση

   • Σας, ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωσή σας.
    Δυστυχώς όπως σας αναφέρω είναι τα πράγματα, δεν έχω εμπειρία συλλόγου, πρώτη φορά τυγχάνω μέλος Δ.Σ συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κάποια Κυρία που ασκεί την προεδρία πιθανόν δεν έχει ιδέα, ήταν και πρόεδρος στο 6ο Δημοτικό σχολείο , Αλίμου και καθοδηγεί ένα Γυμνάσιο με ελλιπείς γνώσεις.
    Μάλιστα σήμερα υπάρχει και κάλεσμα της ΔΕΠ, Αλίμου προς όλους τους συλλόγους λόγω της συρρίκνωσης των τάξεων.- Υπομονή κάνω για ορισμένους γονείς δεν τα παρατάω από το σύλλογο μετά και τα τελευταία ότι δεν υπάρχουν για όλα τα έξοδα ταμειακές αποδείξεις ούτε ο σύλλογος θεώρησε μπλοκ αποδείξεων εισπράξεως η πληρωμής. Επίσης οι δραστηριότητες γίνονται από την ανιψιά της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων η οποία και υπογράφει σε αποδείξεις του συλλόγου, χωρίς να έχει ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, συνεπώς μάλλον γίναμε και συνεργοί σε φορολογικούς παραδείσους της εκπαιδεύτριας χωρίς την θέλησή μας και όλα τα περνούν από Δ.Σ χωρίς να μπορεί ένα μέλος να ζητήσει εφαρμογή Νομοθεσίας και Καταστατικού, όλα τα θεωρούν σε πλειοψηφία , έχουν πέντε μέλη στην ομάδα της Προέδρου , τα φιλικά τους και μας έχουν στον τοίχο και κάνουν και να πράττουν , ότι θέλουν.

    Σχόλιο από Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου, Αλίμου — 11/06/2013 @ 10:55 πμ

   • Καλησπέρα σας και υπόχρεος για την ενημέρωση και βοήθεια.
    Θα ήθελα να μου αναφέρετε τον νόμο Ραγκούση που καταργεί την ΔΕΠ (Δημοτική επιτροπή παιδείας ), θα με βοηθήσει πολύ να τον έχω όχι μόνο υπόψη μου αλλά και να ζητήσω την εφαρμογή του και εγώ , διότι είμαι έκπληκτος με αυτά που μου αναφέρατε αναφορικά με την κατάργηση των ΔΕΠ.
    Στον Άλιμο με Δήμαρχο τον Θάνο Ορφανό η ΔΕΠ, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ακόμη και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των σχολείων.
    Η ΔΕΠ , Αλίμου μέσω Δήμου εισπράττει την επιχορήγηση του κράτους/Υπουργείου Παιδείας και καθορίζει και τι ποσά και πόσα θα δοθούν στο ένα Δημοτικό και πόσα στο άλλο η και στα Γυμνάσια, Λύκεια της περιοχής, μάλιστα το 2013 έγιναν και εκλογές οι οποίες ανέδειξαν Πρόεδρο και Γραμματέα, το δε σχολείο για οιονδήποτε τεχνική εργασία ζητά να ορίσει συνεργείο η ΔΕΠ η ενημερώνει την ΔΕΠ για οιανδήποτε εργασία και ζητά να στείλει συνεργείο η ανθρώπους για βοήθεια από ηλεκτρολόγο έως κηπουρό..
    Σε αναμονή της απάντησής σας,
    Με εκτίμηση

    Σχόλιο από Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου, Αλίμου — 11/06/2013 @ 2:47 μμ

 4. Καλημέρα.
  Σήμερα Οκτ 2013 έχει αλλάξει η διααδικασία απόκτησς ΑΦΜ?
  Εχει κάποιο οικονομικό κόστος η διαδικασία?
  Να έχει ΑΦΜ ο Σύλλογος Γονέων είναι προαπαιτούμενο (το απαίτησε η Σχολική Επιτροπή) για να κάνουν ένα παζάρι μεταχειρσμέων και χειροποίητων αντικειμέων οι μαθητές μεταξύ τους (οχι ανοιχτό μόνο οι μαθητές και οι γονείς τους).?
  Για να κάνουν οι Σύλλογοι δραστηριότητες δεν απαιτείται ΑΦΜ? Ακόμα και για την είσπραξη της ετήσια εισφοράς και της ΄»έκτακτης» (έτσι έχουν ονομάσει μερικοί την οικονομική συμμετοχή των παιδιών στις δραστηριότητες) δεν πρέπει να έχουν ΑΦΜ?
  Ευχαριστώ
  Πρόεδρος 1ου Δημοτικού Κρυονερίου

  Σχόλιο από Αντιγόνη Χατζηαθανασίου — 15/10/2013 @ 7:38 πμ | Απάντηση

  • Καλημέρα σας και από εμένα και συγγνώμη για το καθυστερημένο χρονικό διάστημα της απάντησής μου.
   1. Όχι δεν έχει αλλάξει η διαδικασία.
   2. Όχι δεν έχει κάποιο οικονομικό κόστος.
   3. Δεν έχει καμμία σχέση η Σχολική Επιτροπή (Α’ Βάθμιας να υποθέσω), για να κάνουν παζάρι οι μαθητές. Έχει – τραβηγμένο βέβαια – μόνο το ΣΔΟΕ.
   4. Όταν οι δραστηριότητες έχουν να κάνουν με οικονομική συνδιαλλαγή, δεν πρέπει να υπάρχει ΑΦΜ; Σε απόλυτα σωστές καταστάσεις πρέπει να κόβονται – εκδίδονται – παραστατικά με το ανάλογο ΦΠΑ.
   5. Στην ετήσια εισφορά τώρα παιδιών ή γονέων ως μέλη του συλλόγου γονέων εκδίδονται απλές απόδείξεις για την ταυτοποίηση – πιστοποίηση – εξακρίβωση λογιστικά του ταμείου του συλλόγου. Βάσει αυτού, (εσόδων – εξόδων) γίνεται και η Φορολογική Δήλωση κάθε χρόνο. Δεν βγαίνει βέβαια φόρος, όλα για το τυπικό της υπόθεσης είναι και ίσως κάποιας τυχούσας διασταύρωσης στοιχείων τιμολογίων επιχείρησης σε συνδιαλλαγή με το σύλλογο.

   Σχόλιο: Αν έχουν ονομάσει «κάποιοι» (εδώ τα εισαγωγικά και όχι στο έκτακτη), εισφορά μαθητών, αυτό θέλει διερεύνηση. Συνήθως οι σύλλογοι γονέων έχουν και καταστατικά, έσοδα μόνο από την ετήσια ή/και έκτακτη συνδρομή των μελών – γονέων, ή από τρίτους χορηγούς, ευεργέτες, δωρητές. ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
   Συμμετοχή, μέσω των παιδιών, των γονέων τους, π.χ. σε μία εκδήλωση όπως τα σουβλάκια την τσικνοπέμπτη, μπορεί να υπάρξει.
   Σε περίπτωση όμως που γίνεται κάποια εκδήλωση με συμμετοχή επαγγελματιών, π.χ. τραγουδιστών – συναυλίας, εκεί μπορεί να μπαίνει και εισιτήριο θεωρημένο από την εφορία ή εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών από τον επαγγελματία προς το σύλλογο για την αμοιβή του. Εκεί και πριν βέβαια μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη εισφορά των γονέων. Αυτό όμως είναι θέμα λογιστή.

   Κρυονέρι Αττικής;

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 16/10/2013 @ 12:10 μμ | Απάντηση

 5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΕΟΣ ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΩΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΦΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ?ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  Σχόλιο από NEKTARIOS — 21/01/2014 @ 10:33 μμ | Απάντηση

  • Καλημέρα σας κι ευχαριστούμε για την προσπάθεια ενημέρωσής σας από το blog μας. Μας τιμά ιδιαιτέρως.
   Κατ’ αρχήν πρέπει να πάτε με επικυρωμένο ή δυνατόν καταστατικό στη ΔΟΥ της περιοχής του σχολείου σας και να απευθυνθείτε στο Μητρώο. Εκεί θα σας πούν ότι χρειάζεται. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι αυτό το κάνει ο πρόεδρος και συνδέεται το ΑΦΜ του συλλόγου με το προσωπικό του ΑΦΜ. Επίσης δεν θεωρείτε βιβλία και στοιχεία, αλλά υπόκεινται όλοι οι σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε υποβολή φορολογικής δήλωσης. Λόγω συνεχόμενων φορολογικών αλλαγών (μπορεί να ξέρω σήμερα κι όλας καθώς θα μεταβώ στην δικιά μου ΔΟΥ για προσωπικό θέμα), είναι όλα ευμετάβλητα πλέον στις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 23/01/2014 @ 9:21 πμ | Απάντηση

 6. Κυριε Γιώργο Καλησπέρα! Είμαι απο Μυτιλήνη κι έχουμε ένα σοβαρό προβλημα. Στο καταστατικό γρέφει οτι έδρα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι ο χώρος του σχολείου. Πήγαμε στην εφορία για ΑΦΜ και μας ζήτησαν παραχωρητήριο. Οτι δηλαδή το σχολείο μας παραχωρεί τον χώρο. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν μας το δίνει αυτό γιατί είναι δημόσιος χώρος. Ναι μεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε αλλά να μην μας δώσουν το χαρτί. Στην εφορία απο την άλλη δεν μας δίνει το ΑΦΜ εάν δεν το έχουμε. Δηλαδή θα πρέπει να διαληθεί ο Σύλλογος. Υπάρχει κάποιος νόμος που απαγορεύει την χρήση του σχολείου ως έδρα του συλλόγου?

  Σχόλιο από Ισιδώρα Θαλασσέλη — 06/02/2014 @ 9:10 μμ | Απάντηση

  • Καλησπέρα σας. Λυπάμαι γιατί στο νησί με τους περισσότερους δημοκρατικούς πολίτες, συμβαίνουν πράγματα οπισθοδρομικά! Ζητήστε ένα χαρτί – non paper – δηλαδή χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου από το διευθυντή σας, ότι παραχωρεί ενίοτε και όταν του ζητηθεί, αίθουσα του σχολείου σας, για τις εργασίες του συλλόγου σας. Π.Χ. για Γ.Σ. ή συνεδριάσεις Δ.Σ. στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας του σχολείου με το σύλλογο γονέων. Ή ότι χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ την ταχυδρομική διεύθυνση του σχολείου και αυτό για τυπικούς λόγους γιατί σε όλα τα καταστατικά συλλόγων γονέων δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή του σχολείου η έδρα. ΑΝ όχι τότε απευθυνθείτε στη Σχολική επιτροπή της Α΄βάθμιας που ανήκει το σχολείο σας. Είναι ξεφτίλα – συγγνώμη – και λάθος του υπαλλήλου της εφορίας και του φόβου του για να αναλάβει την ευθύνη και να το τρέξει. Πείτε του ότι είναι η μόνη ΔΟΥ που δεν το κάνει και ότι θα συλλέξετε από το πανελλήνιο τις αποδόσεις ΑΦΜ με έδρα το σχολείο συλλόγων και θα τους κάνετε αναφορά κλπ
   Κάπου θα τους πιάσετε και θα γίνει η δουλειά σας.
   Άλλη λύση, η έδρα του προέδρου, όπου με μία απόφαση Γ.Σ. για το τυπικό, αλλάζεται την έδρα. Άλλωστε είναι συνδεδεμένο με το ΑΦΜ το προσωπικό του προέδρου το ΑΦΜ του συλλόγου.
   Αυτά για αρχή , καλή δύναμη.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 06/02/2014 @ 9:52 μμ | Απάντηση

 7. Καλησπέρα και απο εμένα. Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για την προσπάθεια ενημέρωσης των γονέων που απο ενδιαφέρον αποφάσισαν να συμμετέχουν σε Συλλόγους γονέων. Είμαι προσωρινό μέλος Δ.Σ. Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου Σάμου και θα ήθελα να μου πέιτε αν υπάρχει νόμος περι πρόσβασης Σχολείων. Το σχολείο είναι χτισμένο μέσα στο χωριό και έχει πρόσβαση μόνο απο σοκάκι. Απο την πίσω μεριά συνορεύει με οικόπεδα που έχουν πρόσβαση σε δρόμο. Μπορούμε να διεκδικήσουμε πρόσβαση στον δρόμο για λόγους πυρασφάλειας, ώστε να μπορούν να εισέλθουν πυροσβεστικά οχήματα; Αν ναι σε ποιον να απευθυνθούμε εκτός των δικαιούχων που είναι ανένδοτοι;
  Ευχαριστώ

  Σχόλιο από Σουβατζής Γεώργιος — 11/02/2014 @ 3:03 μμ | Απάντηση

 8. Ο ΣΎΛΛΟΓΟς ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ? εΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩς ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΑΦΜ ΠΩς ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Σχόλιο από Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ — 13/02/2014 @ 7:46 πμ | Απάντηση

  • Το ερώτημά σας έχει απαντηθεί σε άλλο σχόλιο αλλά πρέπει να δηλώσετε έδρα την διεύθυνση του σχολείου. Κοιτάξτε και το Π.Δ. στη νομοθεσία στο άρθρο που αναφέρεται στις οργανώσεις γονέων. Αλλιώς την έδρα κάποιου φυσικού προσώπου – προέδρου π.χ.- για να απεμπλακείτε από την σκόπελο.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 14/02/2014 @ 7:03 μμ | Απάντηση

 9. Καλημέρα Συγχωρέστε με Όμως
  η εφορία για το παραχωρητήριο απαιτεί ενοίκιο 6% επί της αντικειμενικής αξίας κτιρίου ??

  Σχόλιο από Eλένη Περδικάρη — 20/02/2014 @ 7:23 πμ | Απάντηση

  • Καλησπέρα σας.
   Αυτό με συγχωρείτε αλλά πρώτη φορά το ακούω. Θεωρώ ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, διαβάζουν, αν διαβάζουν, κατανοούν, αν κατανοούν το νόημα του κάθε νόμου ή εγκυκλίου ή , ή, ή. Ελάχιστοι δε αναλαμβάνουν την ευθύνη για να δράσουν εντός της υπηρεσίας τους προς συμφέρον και επ’ ωφελεία του πολίτη. Αν είναι δυνατόν για κάτι που έχει να κάνει με σύλλογο για το καλό των παιδιών ενός σχολείου να εμφανίζονται τόσες αναστολές και εμπόδια προς την υλοποίηση άλλου νόμου, του ιδίου Υπουργείου – Οικονομικών – που λέει ότι πρέπει να έχει ο σύλλογος αυτός ΑΦΜ.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 25/02/2014 @ 7:57 μμ | Απάντηση

 10. Καλησπέρα σας. Διάβασα με προσοχή τις απαντήσεις σας και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: για να κάνουμε αίτηση στην εφορία για το ΑΦΜ του συλλόγου, η εφορία ζητάει το ΑΦΜ του πρώτου προέδρου, όχι μόνο του τωρινού. Δε γνωρίζουμε καν ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος και η εφορία απαντάει ότι δεν μπορεί να δοθεί ΑΦΜ στο σύλλογο. Επίσης επειδή δεν υπήρχε ήδη ΑΦΜ θα βεβαιωθεί πρόστιμο 1500 ευρώ. Μήπως γνωρίζετε σε ποιο νόμο ή απόφαση εδράζονται οι απαιτήσεις αυτές της εφορίας? Ευχαριστώ πολύ

  Σχόλιο από Αδαμοπούλου αθηνά — 26/02/2014 @ 10:44 μμ | Απάντηση

  • Είναι καθαρά θέμα εφόρου. Μπορεί να βεβαιώσει μεν το πρόστιμο αλλά με μεγάλη έκπτωση ως 100%

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 11/03/2014 @ 11:32 μμ | Απάντηση

  • Όσον αφορά τον πρώτο πρόεδρο δεν φαίνεται από τα Δ.Σ. στο βιβλίο; Αλλά και πάλι δεν έχετε δόντια να τρίξετε; Δεν πάτε από τον έφορο μια βόλτα;

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 11/03/2014 @ 11:35 μμ | Απάντηση

 11. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΜ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ. ΡΩΤΗΣΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΦΜ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  Σχόλιο από Ελσα Φιλίππου — 11/03/2014 @ 11:21 μμ | Απάντηση

  • Διαβάστε προηγούμενη απάντηση μου. Στην κυρία Αδαμοπούλου.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 11/03/2014 @ 11:37 μμ | Απάντηση

 12. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ?

  Σχόλιο από ΒΕΡΓΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ — 02/04/2014 @ 1:39 μμ | Απάντηση

  • Από όσο γνωρίζω ναι. Γύρω στα 400 – 600 €. Το θέμα είναι να λειτουργήσουμε…ως Έλληνες, στο σημείο αυτό με την ανάλογη κλάψα στον Έφορο για διαγραφή ή μείωση του πρόστιμου, καθώς είναι σύλλογος – ίσως από τους μόνους – ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ – και αναφέρεται σε σχολείο και μαθητές. Βέβαια με όσα έχω ακούσει δεν παίρνω και όρκο για το μη κερδοσκοπικού, γιατί έχω λάβει μηνύματα για πολλά όμορφα στημένα κόλπα. Και από το δικό μου σύλλογο, για να καταλάβετε με απόφαση του Δ.Σ. και αντίγραφό της ο τότε ταμίας μας αντί να κάνει ανάληψη 200€ έκανε 450, για να περάσει με τα 250 χριστούγεννα και θα τα επέστρεφε. Αποτέλεσμα; Μέχρι που κατηγορήθηκα κι εγώ ώς συνεργός του. Σε πρόταση μου για να κινηθεί η νομική διαδικασία όλοι έκαναν πίσω. Και βέβαια γιατί να μην κάνεις, όταν τα έξοδα θα ήταν περισσότερα από το ηθικό και νόμιμο να καταδικαστεί και να επιστραφούν τα χρήματα και τα έξοδα, από άνθρωπο που έκλεψε;

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 08/04/2014 @ 10:26 πμ | Απάντηση

 13. Γεια σας διαβασα ολα τα σχολια και θα ηθελα να σας ρωτησω και εγω κατι.συλλογος γονεων και κηδεμονων νηπιαγωγειου διοργανωνει bazaar με κατασκευες των παιδιων.θα κοβει αποδειξεις εισπραξης?και με ποια αιτιολογια ωστε να μην εχει προβλημα?ευχαριστω

  Σχόλιο από manolis — 08/04/2014 @ 6:09 πμ | Απάντηση

  • Όχι σίγουρα όχι όσο αν και μπορεί να βρεθεί κάποιος που να δημιουργήσει πρόβλημα. Ρωτήστε την οικεία ΔΟΥ. Για μια μέρα και για κάποιες ώρες πάλι να χρειάζεται φορολογική εμπλοκή; Πιθανότατα μία φορολογική βεβαίωση εξαίρεσης από τον Έφορο είναι πιο εφικτή.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 08/04/2014 @ 10:29 πμ | Απάντηση

 14. ευχαριστω για την απαντηση.δηλ η γνωμη σας να μην κοψει τιποτα για τις »πωλησεις» του ετσι?

  Σχόλιο από manolis — 08/04/2014 @ 6:01 μμ | Απάντηση

  • Καλημέρα. Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι εμπιστοσύνης γιατί; Άλλωστε νηπιαγωγείο είναι και τα χρήματα λογικά θα επανατοποθετηθούν σε δραστηριότητες των μικρών μαθητών και των δασκάλων τους.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 09/04/2014 @ 9:43 πμ | Απάντηση

 15. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 150 ΕΥΡΩ ΣΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΤΕΛΑ ..ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΔΕΙΝΕΙ ΑΠΟΔΗΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΟΣΚΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
  ΤΙΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ..ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ

  Σχόλιο από GKIOYZELIS CHRIS — 10/10/2014 @ 1:43 πμ | Απάντηση

  • Κατ’ αρχήν δεν γίνεστε κατανοητός λέγοντας «μεγάλες εκδρομές» τι εννοείτε. Μονοήμερες; Πολυήμερες; Με λεωφορεία ή/και αεροπλάνα, πλοία κλπ. Σε κάθε περίπτωση όσοι επαγγελματίες εμπλέκονται, (πρακτορεία τουρισμού, λεωφορεία, ξενοδοχεία, εισιτήρια μουσείων κλπ) όλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις, ΚΒΣ, και όχι απλές του βιβλιοπωλείου. Αυτές αναλόγως ή κόβονται με δικαιούχο τον Σύλλογο Γονέων, ή τα παιδιά ξεχωριστά, ή τη Σχολική Κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση επίσης χρειάζεται ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το διοργανωτή της εκδρομής και καταμερισμός ευθυνών αρμοδιοτήτων. Υπάρχει – έχει παρατηρηθεί – ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί το «έχουν» πάρει επάνω τους και υπάρχει «ίχνος» έμμεσου κέρδους. Πάντα όμως χωρίς κάτι να έχει αποδειχθεί, γιατί απλά ποτέ δεν έχει γίνει επίσημη και επώνυμη καταγγελία και με αποδείξεις. Οπότε μπορείτε να βρείτε τη λύση στο ερώτημά σας μόνοι σας. Συνήθως όλοι οι γονείς δίνουν εύκολα τα χρήματα για τις εκδρομές χωρίς να ελέγχουν (προσφορές κλπ) κόστος και εκεί είναι ένα μεμπτό σημείο.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 10/10/2014 @ 6:51 πμ | Απάντηση

 16. Δ4/633/19-11-1998 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ και ο ΝΟΜΟΣ 2621/98

  Οι σύλλογοι Γονέων υποχρεούνται να έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου σύμφωνα με το άρθρο 2 § 9 της 1027411 / 842 / ΔΜ / 1998 τ.193 Β` απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.

  Αυτοί είναι οι νόμοι του κράτους που περιλαμβάνουν ολόκληρο το νομικό πλαίσιο που πρέπει να κινούνται και να ενεργούν οι Σύλλογοι Γονέων ανά την επικράτεια.

  Πιστεύω ότι θα βοηθήσει το μήνυμα μου και τον πλέον αρνητικό, να κωδικοποιήσει με σαφήνεια τα όσα προβλέπουν και φυσικά να γίνονται πράξη απ όλους μας.

  Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας αλλά και σε όποιον έχει την ανάγκη μας στη σχολική κοινότητα.
  Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε βάζοντας ένα λιθαράκι εκεί όπου λείπει.

  Σας ευχαριστώ

  Σχόλιο από PROEDROS SYLLOGOY GYMNASIOY — 19/10/2014 @ 4:08 μμ | Απάντηση

 17. ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

  ( ΘΕΩΡΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΟΝΟ )

  1. ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ

  2. ΜΕΛΩΝ (ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ)

  3. ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  4. ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

  5. ΠΕΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  6. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

  – ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ.Β.Σ

  – ΓΙΑ 2 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ.

  – ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ,
  ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ,
  ΔΩΡΗΤΩΝ Ή ΤΩΝ 2 ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

  (ένας λογιστής πατέρας κάποιου παιδιού του σχολείου θα σας τα κάνει ΔΩΡΕΑΝ. είναι παιχνιδάκι)

  Σχόλιο από PROEDROS SYLLOGOY GYMNASIOY — 19/10/2014 @ 4:28 μμ | Απάντηση

 18. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

  Ως πρώην Πρόεδρος στο Δ.Σ του συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου, Αλίμου και με την μικρή εμπειρία που έχω σε συλλόγους.. δημοσιοποιούσαμε την λίστα των υποψηφίων με την λήξη της προθεσμίας των υποψηφιοτήτων… πράγματι όπως πληροφορήθηκα η λίστα συμπληρώθηκε εντός ημερομηνίας που είχε καθοριστεί την 30 Οκτωβρίου 2014 και παραδόθηκε στην Διεύθυνση του σχολείου την Παρασκευή μεσημέρι… Το σχολείο θα ανοίξει την Δευτέρα και κατευθείαν αρχίζουν οι εκλογές … χωρίς να δοθεί κανένας χρόνος να δούμε και αν οι υποψήφιοι μπορούν να είναι μέλη συλλόγου.
  Η νομοθεσία σχεδόν στον αέρα.. κανένα καθορισμό για την δημοσίευση των ονομάτων των υποψηφίων μελών. Γνωρίζετε αν αυτή η διαδικασία μπορεί να προσβληθεί για να προστατευτεί και το κύρος της διαδικασίας μια και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ούτε και αυτά γνωρίζουν τους υποψηφίους που μαγειρεύει ή όχι το ένα μέλος , που πιθανόν βαφτίστηκε και πρόεδρος..ή με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων στη Διεύθυνση του σχολείου έχουν καλυφθεί.. ως την νομιμότητα της διαδικασίας.. ΕΓΩ ΣΕ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΑΒΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ, ΕΙΔΑ 2/3 ΗΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

  Περιμένω την απάντησή σας.

  Ευχαριστώ
  Νίκος Γκρέτσας
  ε-μαιλ ¨: goldench@otenet.gr

  Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 01/11/2014 @ 11:59 μμ | Απάντηση

 19. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΝ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΝΑ BAZAAR Ή ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ, ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  Σχόλιο από Ελσα Φιλίππου — 02/11/2014 @ 6:11 μμ | Απάντηση

  • Τα πεπραγμένα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου , Αλίμου κατά την χρονική περίοδο 2013 -2014, χωρίς αναφορά στην προηγούμενη σχολική χρονιά .
   – Τον Νοέμβριο 2013 , ανέλαβα τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αλίμου με την ιδιότητα του Προέδρου μετά από ομόφωνη απόφαση του εννεαμελούς Δ.Σ για να συνεχίσω μαζί με τα υπόλοιπα μέλη για περιορισμένο χρονικό διάστημα το Δ.Σ και να πάμε τον Μάρτιο ή Απρίλιο 2014 σε εκλογές . Με την παρότρυνση των μελών του Δ.Σ και της Ένωσης συλλόγων Αλίμου μου ζήτησαν να παραμείνω και σύμφωνα με όσα όριζε το καταστατικό και η Νομοθεσία παρέμεινα έως την 22 Οκτωβρίου 2014 που ανακοινώθηκαν μετά από συνέλευση οι εκλογές. Παραλάβαμε ένα ταμείο της τάξης των 220 Ευρώ τον Νοέμβριο του 2014 για να συνεχίσουμε την λειτουργία του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
   – Παρά τα πενιχρά Οικονομικά ! Δημιούργησα θέμα , να μην εισπράξουμε την ετήσια συνδρομή και να λειτουργήσουμε αποκλειστικά με εθελοντική εργασία και χορηγίες. Ενώ όπως όλοι γνωρίζουν οι σύλλογοι έχουν ως μοναδικό έσοδο την συνδρομή που πρέπει να επιστρέφεται πίσω στους μαθητές και μάλιστα στο δεκαπλάσιο.
   – Την 13 Δεκεμβρίου 2013, με την βοήθεια του νέου Δ.Σ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων οργάνωσα μαζί με την Γραμματέα του συλλόγου την Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα του σχολείου, μια μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο σχολικό χώρο με πλούσιο μπουφέ από φαγητά και εδέσματα για του μαθητές που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, αλλά και για τους πρώην μαθητές και μαθητές άλλων σχολείων που έδωσαν το παρόν στον περιβάλλοντα χώρο. Τα μέλη του Δ.Σ μαζί με τον Διευθυντή φροντίσαμε για την φύλαξη του χώρου μαζί με Γονείς μαθητών που παραβρέθηκαν στον χώρο του σχολείου μας. Προσφέραμε σε όλους από τον όμορφο και πλούσιο μπουφέ αλλά και οι μαθητές που επιθυμούσαν, φρόντισαν τα μέλη του συλλόγου να τους προσφέρουν εδέσματα και γλυκά για την άλλη ημέρα τακτοποιώντας τα σε κουτιά όμορφα και χωριστά για τον καθένα. Ενώ ο D.J , τακτικό μέλος του συλλόγου πρόσφερε εθελοντικά για πολλές ώρες την ευχάριστη μουσική διασκεδάζοντας τους μαθητές.. Σε ευχαριστώ Κ. Τσαλίκη , να είσαι καλά. Όλα τα προσφέραμε από τις χορηγίες αρκετών επιχειρήσεων της περιοχής χωρίς καμία συνδρομή από μαθητή ή από το ταμείο συλλόγου.
   – Tην 15 Ιανουαρίου 2014, φροντίσαμε να προσφέρουμε 10(δέκα) Πρωτοχρονιάτικες πίτες, μία για κάθε τμήμα και των καθηγητών χωριστά .Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε χορηγία, γι αυτό αμέσως κάλεσα το τακτικό μέλους του συλλόγους μας Κ. Κουτσουμπέλη (HOST HOUSE) στο σχολείο και ενώπιον του Διευθυντή, ζήτησα την βοήθεια της για το ελάχιστο κόστος για τον σύλλογο και εξασφαλίσαμε τις πίτες με ένα κόστος 50€ (πενήντα €) , την ευχαριστώ γιατί κάλυψε μόνο μέρος του κόστους των υλικών. Σε κάθε τυχερό μαθητή που έπεφτε το φλουρί προσφέραμε από ένα Βιβλίο χορηγία του βιβλιοπωλείου ‘’ΠΑΡΑΘΥΡΙ’’ και μια κούπα για το πρωινό ρόφημα, ενώ τα αναψυκτικά της εκδήλωσης και ένα καλάθι ποτών στον τυχερό καθηγητή , όλα από χορηγίες της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.
   – Τις απόκριες μαθητές και καθηγητές οργάνωσαν μια μασκέ εκδήλωση στο χώρο του σχολείου και ο σύλλογος έδωσε το παρόν με αναψυκτικά και SNACKS από χορηγία.
   – Βοηθήσαμε για την αξιολόγηση των προσφορών, τις υπεύθυνες καθηγήτριες και την Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με το 15μελές για την εκπαιδευτική εκδρομή του προγράμματος του Υπουργείου παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων στην ΛΕΥΚΑΔΑ και ΓΙΑΝΝΕΝΑ με την καλύτερη διαμονή σε ξενοδοχεία όπως το EPIRUS PALLACE.
   – Στους μαθητικούς αγώνες μεταξύ των τμημάτων και των ομάδων του σχολείου τον Μάιο του 2014, Ως σύλλογος καλύψαμε το κόστος των μεταλλίων παρά τα πενιχρά Οικονομικά του συλλόγου.
   – Με λύπη πολλών εκ των μελών του Δ.Σ συλλόγου δεν κάναμε την εκδήλωση για την αποφοίτηση της Γ.’ Τάξης , μια εκδήλωση που παραδοσιακά εγένετο κάθε χρόνο , να φωτογραφηθούν οι μαθητές του σχολείου , οι μαθητές κάθε τάξης και ο καθένας χωριστά. Να δοθεί και ένα αναμνηστικό με την ΑΝΑΦΟΡΑ της τάξης και του 1ου Γυμνασίου, Αλίμου μαζί με τις αναμνήσεις του Γυμνασίου. Παρά τις προσωπικές προσπάθειες μου και της Διεύθυνσης του σχολείου υπήρξε άρνηση από το 15μελές και σεβόμενοι τους θεσμούς δεν προχωρήσαμε αποδεχόμενοι την απόφαση του και τα όσα μας δήλωνε η πρόεδρος και τα μέλη του. Επειδή αρκετοί Γονείς και μαθητές ζήτησαν με το πέρας των εξετάσεων αυτήν την εκδήλωση της αποφοίτησης ή κάτι παρόμοιο , ως σύλλογος φροντίσαμε σε συνεργασία με την διεύθυνση του σχολείου και την παρουσία των καθηγητών με την παραλαβή του απολυτηρίου των μαθητών της Γ.’ Τάξης και μόνο , το σχολείο να προσφέρει σε κάθε αριστούχο μαθητή και ένα βιβλίο των 50 χρόνων του 1ου Γυμνασίου Αλίμου που είχε το σχολείο σε απόθεμα από την εκδήλωση του 2012 για τα 50χρόνια του πρώτου Γυμνασίου της περιοχής που λειτούργησε στην οδό Νίκης στον αριθμό 20 στην τοποθεσία ‘’ΚΑΛΑΜΑΚΙ’’ . Τα αναψυκτικά και τα SNACKS πρόσφερε ο σύλλογος από χορηγία της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.
   – Την 11 Σεπτεμβρίου 2014 , ο Πρόεδρος με την βοήθεια του μέλους και ταμία του συλλόγου Κ. Κίναλη Δήμητρα , που πρόσφερε στο Δ.Σ αρκετά την τελευταία χρονιά και ακόμη προσφέρει με την εγγραφή των αποδείξεων και την είσπραξη των συνδρομών , αφιερώνοντας από τον πολύτιμο χρόνο της και τις δουλειές της ως μέλος του συλλόγου , μια και οι δυο μας ακόμη προσφέρουμε για την ελλιπή λειτουργία του Δ.Σ λόγω αποφοίτησης μαθητών που οι Γονείς αποτελούσαν τα μέλη του Δ.Σ και μαζί φροντίσαμε για την αγορά και το καλωσόρισμα των μαθητών της Α.’ Τάξης προσφέροντας μια μικρή γλάστρα από ΑΖΑΛΕΑ σε κάθε μαθητή ενώ τα γλυκίσματα ήταν από χορηγία του καταστήματος ‘’ELIAS’’ στον Άλιμο. Γέμισαν οι δρόμοι με ΑΖΑΛΕΑ με το πέρας του ΑΓΙΑΣΜΟΥ στα χέρια των μαθητών της Α.’ Τάξης , ένα όμορφο θέαμα και μια παραδοσιακά ευχάριστη προσφορά του συλλόγου Γονέων με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.
   – Ο σύλλογος με την παρουσία του Προέδρου έδωσε το παρόν στην πρώτη συνάντηση για την σχολική χρονιά 2014-2015 της Διεύθυνσης και των καθηγητών του σχολείου με τους Γονείς της Α.’ Τάξης , ενώ τα γλυκίσματα πρόσφερε ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων από χορηγία του καταστήματος ‘’ ELIAS’’ .
   – Το σχολείο μας λειτουργούσε με δυο βρύσες δυστυχώς για πολλά χρόνια, για 220 μαθητές , πράγματι μετά από μεγάλη πίεση προς την Δημοτική επιτροπή παιδείας του Δήμου Αλίμου , (ΔΕΠ) σε συνεργασία και με αιτήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τόσο του Συλλόγου και προσωπικά μου αλλά και της Διεύθυνσης του σχολείου τοποθετήθηκαν δώδεκα καινούργιες βρύσες , λειτούργησε μετά από χρόνια και η γούρνα στο γήπεδο VOLLEY, που έτυχε μεγάλου κόστους με κακές σωληνώσεις και εκτός λειτουργίας για χρόνια και εδόθη η λύση τον Ιανουάριο 2014 με κόστος και εργασίες της ΔΕΠ, Δημοτική επιτροπή παιδείας, Δήμου Αλίμου.
   – Οι διαδραστικοί πίνακες δεν τοποθετήθηκαν , παρά την μεγάλη πίεση να τοποθετηθούν τουλάχιστον μόνο στην Β.’ Τάξη ενώ έχει μόνο η Γ.’΄τάξη , δυστυχώς έμειναν πίσω , μου υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι μέσω ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο 2014 , παραμένει το θέμα σε εκκρεμότητα , υπάρχει και αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου μας προς Δ.’ Διεύθυνση εκπαίδευσης και εύχομαι να δοθεί λύση και να αποκτήσουν και οι δυο άλλες τάξεις, διαδραστικούς πίνακες μια και πολλά Δημοτικά σχολεία ,ήδη έχουν.
   Εύχομαι να υπάρξουν δυναμικές υποψηφιότητες , να συσταθεί ένα δυναμικό Δ.Σ για τα επόμενα δυο χρόνια τουλάχιστον χωρίς διακοπή ή νέα σύσταση μέσα στην διετία . Όσα μέλη λαμβάνουν μέρος με την υποψηφιότητα τους για να διεκδικήσουν μια θέση στο Δ.Σ πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν και ευθύνες για να προσφέρουν, ακόμη και τον πολύτιμο χρόνο τους, λαμβάνουν μέρος στις συνελεύσεις τακτικά και έχουν θέληση και προτάσεις αλλιώς γιατί να υπάρχουν ως μέλη συλλόγου. Ως Δ.Σ του σχολικού συλλόγου λειτουργούμε για το συμφέρον των μαθητών και των καθηγητών και όχι για το προσωπικό μας συμφέρον ή άλλοι λάθος σκεπτόμενοι βλέπουν μέσω του μέλους του Δ.Σ το ατομικό τους συμφέρον.
   Ως σύλλογος ή σωματείο είμαστε ΝΠΔΔ έχουμε υποχρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου , την στενή συνεργασία με το σχολείο και προβάλουμε θέματα σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό, συντονίζοντας με την βοήθειά μας για την επίλυσή τους. Είμαι δίπλα σε μαθητές και σχολείο αλλά και σε Γονείς έμπρακτα και θα υπηρετήσω τον σύλλογο ως μέλος του Δ.Σ ή ως τακτικό μέλος μια και ανήκω ως Γονέας στον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Είναι υποχρέωση όλων των μελών του συλλόγου να κινηθούμε με τον ίδιο ζήλο και αγάπη όλοι μαζί για να προσφέρουμε την βοήθεια μας , την εθελοντική εργασία μας και την χορηγία μας η την προσπάθεια μας για προσφορά στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου, Αλίμου. Αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας ενημερώσω Δημόσια για όσα από τα τακτικά μέλη δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες την 22 Οκτωβρίου 2014 στην Γ.Σ.
   Με εκτίμηση
   Νίκος Γκρέτσας –
   Πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ
   Υποψήφιος για το Δ.Σ και την Ένωση συλλόγων Δήμου Αλίμου.

   Και όμως μέλη της ένωσης στήριξαν μια κυρία που ήρθε χθες στο σχολείο γιατί πιθανόν έχουν την σκέψη να μαζέψουν ψήφους για τις εκλογές της ένωσης… Εγώ Κύριοι στον Άλιμο αισθάνομαι ΑΗΔΙΑ πλέον για συλλόγους ενώ ένας μεγάλος αριθμός Γονέων που μπαίνουν σε συλλόγους προσπαθούν να βοηθήσουν τα δικά τους , παιδιά… ΝΤΡΟΠΗ !

   Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 04/11/2014 @ 3:16 μμ | Απάντηση

 20. Καλησπέρα,
  είμαι δάσκαλος εξωτερικών δραστηριοτήτων σε δημοτικό σχολείο και τυχαία είδα αναλυτική ανάρτηση όλων των εσόδων-εξόδων του ΣΓΚ στο site του σχολείου και συγκεκριμένα τα ποσά που δίνονται κάθε μήνα ξεχωριστά στον κάθε δάσκαλο δραστηριότητας,(πχ χορός κτλ)!
  Πληρώνομαι από το σύλλογο κάθε μήνα με απλή απόδειξη είσπραξης,όχι θεωρημένη και δεν είχα καμία ενημέρωση ότι θα ήταν προσβάσιμα σε όλους στο ίντερνετ πόσο πληρώνομαι (εγώ και οι υπόλοιποι δάσκαλοι δραστηριοτήτων)…!
  Θα πρέπει να δηλώσω τα έσοδα αυτά στη δήλωσή μου;Έχω κάνει διακοπή από το ΤΕΒΕ,καθώς αδυνατούσα να πληρώνω.Υπάρχει περίπτωση για πρόστιμο,σε περίπτωση που δε δηλωθούν αυτά τα έσοδα;Τι ευθύνη φέρει ο σύλλογος που με φέρνει προ τετελεσμένου γεγονότος;
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

  Σχόλιο από Πάνος Κ. — 23/01/2015 @ 12:43 μμ | Απάντηση

  • Μπορεί κάλλιστα να τα κατεβάσει από το ιντερνετ και δεν θα έχετε πρόβλημα. Δεν μπορεί ώς σύλλογος να εκδίδει θεωρημένα στοιχεία ΚΒΣ εκτός κι αν έχει συναλλαγές «εμπορικές» που δεν έχει καταστατικά.
   Σε κάθε περίπτωση παρανομείτε και οι δύο. Αλλά το βάρος πέφτει περισσότερο σε εσάς. Τη λύση μπορεί να σας την δώσει ο φοροτεχνικός σας, και η συζήτηση με το σύλλογο για σταμάτημα έκδοσης τέτοιων αποδείξεων, μάλλον ανάρτησης των αποδείξεων αυτών.
   Σε Γ.Σ. ή μέσω της Ελεγκτικής Επιτροπής του συλλόγου μπορούν να ενημερώνονται τα μέλη – γονείς για τα έσοδα και τα έξοδά τους, και όχι μέσω του site του σχολείου που από την άλλη αυτό εκθέτει και την διεύθυνση του σχολείου αν είναι site του σχολείου και όχι του συλλόγου των γονέων.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 24/01/2015 @ 9:04 πμ | Απάντηση

   • Η κάθε εξελεγκτική επιτροπή πρέπει να τιμωρείτε αυστηρά όταν λείπουν οι αποδείξεις ή δεν έχουν τα μέλη διαχειριστεί την συνδρομή των μαθητών με ευλάβεια και με όσα ορίζει η Νομοθεσία.
    Κάποτε πρέπει οι σύλλογοι να λειτουργήσουν με μέλη που αγαπούν τα σχολεία και τους μαθητές και ΟΧΙ ανθρώπους που προσπαθούν δήθεν κάτι να δείξουν για προσωπικό όφελος ή να βοηθήσουν τα παιδιά τους.. έζησα συλλόγους και αισθάνθηκα ΝΤΡΟΠΗ και ΑΗΔΙΑ… μέχρι θεία να διορίζει την άνηψιά ως εκπαιδευτή δραστηριοτήτων και να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οι ώρες εκπαίδευσης ή κοινώς εισέπρατταν ότι ήθελα από το ταμείο… Ταμίας να έχει το χρήματα σε κουτί που άλλαζε χέρια ενώ το καταστατικό μιλούσε για λογαριασμό στην Τράπεζα και πολλά ευτράπελα που προκαλούν ΝΤΡΟΠΗ και ΑΗΔΙΑ ! Ευτυχώς από Μάρτιο του 2015… θα ακολουθείτε η Ποινική διαδικασία και πιστεύω να ξεβρομίσουν οι σύλλογοι !

    Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 24/01/2015 @ 8:10 μμ

  • Αγαπητέ κ. Πάνο
   Πράγματι έχετε και εσείς παρανομήσει όπως και ο Σύλλογος σε περίπτωση που δεν έχει ΑΦΜ και από το Μάρτιο θα ασκείται και ποινική διαδικασία σε όσους συλλόγους η σωματεία λειτουργούν χωρίς ΑΦΜ και μάλιστα οι περισσότεροι παράνομα λειτουργούν και εκτός Νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον »ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και το Κ.Β.Σ όλοι οι σύλλογοι ή σωματεία από το 2011 πρέπει να λειτουργούν ως ΝΠΔΔ με απόδοση ΑΦΜ και μάλιστα να έχει αντίγραφο κατατεθεί και στην ΔΕΠ, Δημοτική εκπαίδευση παιδείας του Δήμου που ανήκει το σχολείο. Πλέον κάθε ΔΕΠ έχει τον έλεγχο και την εποπτεία των σχολικών συλλόγων και μάλιστα από εκεί πρέπει να ενημερώνονται και οι αποδείξεις είσπραξης ή πληρωμής. Εσύ πρέπει πάση θυσία να δηλώσεις τις αμοιβές σου είτε έχεις απόδειξη του συλλόγου , είτε δεν έχεις ! μάλιστα αρκετοί εκπαιδευτές για να είναι και εντάξει και να μην ακολουθούν τις παρανομίες των Δ.Σ σφραγίζουν ένα βιβλίο εσόδων και εξόδων και κάθε φορά που εισπράττουν αποδίδουν την απόδειξη προς Σύλλογο με κενό το ΑΦΜ αν ο σύλλογος δεν έχει, δηλώνουν τις αμοιβές στις αποδοχές και ας τρέχουν οι σύλλογοι ! μια και πλέον εσύ δεν θα έχεις καμία υπευθυνότητα.. Θεωρώ αποκλειστικά σωστή την Νομοθεσία με το 2621/98 και τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων διότι ένα μεγάλο μέρος είχε προβεί ακόμη και σε απαράδεκτες πληρωμές μη σεβόμενοι την συνδρομή των μαθητών και άλλοι μέσω φίλων έβγαζαν και αμοιβές..Μάλιστα υπάρχει Γυμνάσιο στον Άλιμο – Αττικής που εκπαιδευτής αρνήθηκε να υπογράψει έστω και σε απλό χαρτί τα πόσα είχε εισπράξει… παρά ζητούσε προφορικά να το επιβεβαιώσει και μόνο… τέτοιες μέθοδοι και συμπεριφορές δεν έχουν χώρο για εκλογή μέλους Δ.Σ συλλόγου. Μάλιστα στο ίδιο σχολείο δυο κυρίες έλαβαν μέρος σε BAZAAR με άγνωστα οικονομικά στοιχεία για να κερδίσουν χαρίζοντας 20 τοις εκατό εκ των κερδών (με άγνωστες αγορές!) υπέρ του συλλόγου λες και απευθύνονταν σε ιθαγενείς. Επίσης είχαν το θράσος να ζητούν και εφέτος να πάρουν θέσεις στο Δ.Σ μια και διάφορες ομάδες προσπαθούν να μπουν σε συλλόγους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους! Ντροπή και αηδία… αν δεν μπορείς να προσφέρεις σε μαθητές και σχολείο τότε τι θέλεις τον σύλλογο…;;;;;;;

   Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 24/01/2015 @ 7:59 μμ | Απάντηση

  • όπως νομιμοποιείται και αν τα παρακάτω έγγραφα τα οποία απαιτούνται σύμφωνα με το Ν. 2621/23-6-1998 (ΦΕΚ Α΄ 136/98) προκειμένου να τεκμηριωθεί η θεσμική εκπροσώπηση του σχολείου όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο Ν.1566/85 σας έχουν προσκομίσει οι υπεύθυνοι του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την διαδικασία που ισχύει και είναι τα κάτωθι :
   1) Αντίγραφο του καταστατικού του σωματείου, προσαρμοσμένου στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2621/1998 (ΦΕΚ 136/1998 τ.Α΄) και της υπ’αριθμ. Δ4 Ι662/1998 απόφασης Υπ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ 77/1998 τ.Β΄) επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο. Η μη προσαρμογή του καταστατικού στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2621/1998 δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην λειτουργία του αλλά απαιτείται η καλή γνώση και εφαρμογή του ν. 2621/98 για την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου και καλύτερα να γίνει η νέα σύστασή του.
   2) Φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Έναρξης Εργασιών από την Εφορία, επικυρωμένο από την Εφορία.
   3) Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου ότι από το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ψηφισάντων, προκύπτει η απαρτία της Γενικής Συνέλευσης 1/3 των εγγεγραμμένων μαθητών και δικαιολογείται ο αριθμός των εκπροσώπων στην Ένωση Γονέων και στη Σχολική Επιτροπή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων –του Δ.Σ του Συλλόγου, προς τον Δ/ντή του Σχολείου – δε λαμβάνεται υπόψη αν δε συνοδεύεται από επικυρωμένο απόσπασμα των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα αυτών που ψήφισαν και αυτών που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι στα αντίστοιχα όργανα. (παρ. 3 του άρθρο 3 της υπ’αριθμ. Δ4 Ι662/1998 απόφασης Υπ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 77/1998 τ.Β΄).
   4) Φωτοαντίγραφο από το Βιβλίο Πρακτικών Δ.Σ., επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., του πρακτικού της συγκρότησης του εννιαμελές Δ.Σ. σε σώμα.
   5) Φωτοαντίγραφο, επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
   Τα υπ’ αριθμ. (3), (4) και (5) δικαιολογητικά θα πρέπει να σας έχουν προσκομίσει μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία της ψηφοφορίας.
   Καθώς και ΒΙΒΛΙΑ, αριθμημένα και σφραγισμένα με τη σφραγίδα του συλλόγου στην κάθε σελίδα, που συνήθως τηρούν οι σύλλογοι και πρέπει να θεωρούν στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου, είναι:
   • Πρακτικών των γενικών συνελεύσεων (Γ.Σ.)
   • Πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.)
   • Ταμείου (εσόδων-εξόδων)
   • Πρωτοκόλλου αλληλογραφίας (εισερχόμενα- εξερχόμενα έγγραφα)
   • Μητρώου μελών
   • Μπλοκ εισπράξεων και πληρωμών
   Για να θεωρηθούν καινούρια (δεύτερα) βιβλία (και μπλοκ), πρέπει τα σωματεία να προσκομίσουν τα προηγούμενα , τελειωμένα.

   Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 24/01/2015 @ 9:51 μμ | Απάντηση

 21. Καλημερα σας,
  θα θέλαμε να ρωτήσουμε εαν γνωρίζετε τι γίνεται στην περιπτωση που μετα απο εκλογες συγκροτείται νεο Δ.Σ συλλόγου γονεων και κηδεμόνων και η προεδρος (χωρις να έχει γίνει κάποια ψηφοφορία αλλά με δική της πρωτοβουλία) δεν δεχεται να δοθεί η σφραγιδα στον γραμματεα αλλά επιμένει να την φυλάσσει ο ταμιας οπως εκανε τα δυο προηγούμενα έτη? Στο καταστατικό του συλλόγου δεν αναγράφεται κάτι τέτοιο .. Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί?

  Σχόλιο από ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ — 05/03/2015 @ 1:01 μμ | Απάντηση

  • Αυτό που λέτε είναι το λιγότερο χαζό. Δεν μπορώ να καταλάβω το γεγονός ότι ψηφίστηκαν κάποιοι άνθρωποι για να υπηρετήσουν το καλό των παιδιών τους και του σχολείου τους, και κολλάνε σε τέτοια θέματα. Η σφραγίδα συνήθως – έτσι λέει και ο Αστικός Κώδικας – κρατείται από τον γραμματέα. Τώρα τρόπος για να «ξεκλειδώσει» η πρόεδρος είναι να σταματήσει να βλέπει το «μάνα Χ ΟΥΡΑΝΟΥ» και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Πρόεδρος ενός σωματείου – συλλόγου είναι ο εκφραστής των αποφάσεων του Δ.Σ. Δεν είναι η ΑΠΟΨΗ του προέδρου που εκτελείται από το υπόλοιπο Δ.Σ.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 05/03/2015 @ 8:07 μμ | Απάντηση

   • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    Δυστυχώς πολλά μέλη των Δ.Σ δημιουργούν κωμικές παραστάσεις και παρουσιάζουν περίεργες συμπεριφορές.. τέτοια άτομα αδυνατώ να καταλάβω γιατί κυκλοφορούν στους συλλόγους μια και το μόνο που ζητούν είναι να βολέψουν τα δικά τους παιδιά. Συνήθως η σφραγίδα παραμένει στο σχολικό χώρο που χρησιμοποιεί ο σύλλογος και διατηρείται σε μέρος που διατηρούν τα βιβλία και στοιχεία το Προεδρείο με υπευθυνότητα του Γραμματέα…και για να τελειώνουμε με τις διαδικασίες της νόμιμης λειτουργίας των συλλόγων θα παραθέτω την Νομοθεσία, όπως νομιμοποιείται …η Δημοτική εκπαίδευση παιδείας του κάθε Δήμου όπως νομιμοποιείται έχει τον έλεγχο και την εποπτεία των συλλόγων και απαιτούνται τα παρακάτω έγγραφα σύμφωνα με το Ν. 2621/23-6-1998 (ΦΕΚ Α΄ 136/98) προκειμένου να τεκμηριωθεί η θεσμική εκπροσώπηση του σχολείου όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο Ν.1566/85 και έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν οι υπεύθυνοι του Διοικητικού Συμβουλίου ή να απαιτήσει η Δημοτική παιδεία του Δήμου σύμφωνα με την διαδικασία που ισχύει και είναι τα κάτωθι :
    1) Αντίγραφο του καταστατικού του σωματείου, προσαρμοσμένου στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2621/1998 (ΦΕΚ 136/1998 τ.Α΄) και της υπ’αριθμ. Δ4 Ι662/1998 απόφασης Υπ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ 77/1998 τ.Β΄) επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο. Η μη προσαρμογή του καταστατικού στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2621/1998 δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην λειτουργία του αλλά απαιτείται η καλή γνώση και εφαρμογή του ν. 2621/98 για την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου και καλύτερα να γίνει η νέα σύστασή του.
    2) Φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Έναρξης Εργασιών από την Εφορία, επικυρωμένο από την Εφορία.
    3) Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου ότι από το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ψηφισάντων, προκύπτει η απαρτία της Γενικής Συνέλευσης 1/3 των εγγεγραμμένων μαθητών και δικαιολογείται ο αριθμός των εκπροσώπων στην Ένωση Γονέων και στη Σχολική Επιτροπή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων –του Δ.Σ του Συλλόγου, προς τον Δ/ντή του Σχολείου – δε λαμβάνεται υπόψη αν δε συνοδεύεται από επικυρωμένο απόσπασμα των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα αυτών που ψήφισαν και αυτών που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι στα αντίστοιχα όργανα. (παρ. 3 του άρθρο 3 της υπ’αριθμ. Δ4 Ι662/1998 απόφασης Υπ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 77/1998 τ.Β΄).
    4) Φωτοαντίγραφο από το Βιβλίο Πρακτικών Δ.Σ., επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., του πρακτικού της συγκρότησης του εννιαμελές Δ.Σ. σε σώμα.
    5) Φωτοαντίγραφο, επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
    Τα υπ’ αριθμ. (3), (4) και (5) δικαιολογητικά θα πρέπει να σας έχουν προσκομίσει μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία της ψηφοφορίας.
    Καθώς και ΒΙΒΛΙΑ, αριθμημένα και σφραγισμένα με τη σφραγίδα του συλλόγου στην κάθε σελίδα, που συνήθως τηρούν οι σύλλογοι και πρέπει να θεωρούν στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου, είναι:
    • Πρακτικών των γενικών συνελεύσεων (Γ.Σ.)
    • Πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.)
    • Ταμείου (εσόδων-εξόδων)
    • Πρωτοκόλλου αλληλογραφίας (εισερχόμενα- εξερχόμενα έγγραφα)
    • Μητρώου μελών
    • Μπλοκ εισπράξεων και πληρωμών
    Για να θεωρηθούν καινούργια (δεύτερα ή τα επόμενα ….) βιβλία και μπλοκ, πρέπει τα σωματεία να προσκομίσουν τα προηγούμενα,τελειωμένα.

    Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 05/03/2015 @ 10:58 μμ

  • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
   Δυστυχώς πολλά μέλη των Δ.Σ δημιουργούν κωμικές παραστάσεις και παρουσιάζουν περίεργες συμπεριφορές.. τέτοια άτομα αδυνατώ να καταλάβω γιατί κυκλοφορούν στους συλλόγους μια και το μόνο που ζητούν είναι να βολέψουν τα δικά τους παιδιά. Συνήθως η σφραγίδα παραμένει στο σχολικό χώρο που χρησιμοποιεί ο σύλλογος και διατηρείται σε μέρος που διατηρούν τα βιβλία και στοιχεία το Προεδρείο με υπευθυνότητα του Γραμματέα…και για να τελειώνουμε με τις διαδικασίες της νόμιμης λειτουργίας των συλλόγων θα παραθέτω την Νομοθεσία, όπως νομιμοποιείται …η Δημοτική εκπαίδευση παιδείας του κάθε Δήμου όπως νομιμοποιείται έχει τον έλεγχο και την εποπτεία των συλλόγων και απαιτούνται τα παρακάτω έγγραφα σύμφωνα με το Ν. 2621/23-6-1998 (ΦΕΚ Α΄ 136/98) προκειμένου να τεκμηριωθεί η θεσμική εκπροσώπηση του σχολείου όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο Ν.1566/85 και έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν οι υπεύθυνοι του Διοικητικού Συμβουλίου ή να απαιτήσει η Δημοτική παιδεία του Δήμου σύμφωνα με την διαδικασία που ισχύει και είναι τα κάτωθι :
   1) Αντίγραφο του καταστατικού του σωματείου, προσαρμοσμένου στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2621/1998 (ΦΕΚ 136/1998 τ.Α΄) και της υπ’αριθμ. Δ4 Ι662/1998 απόφασης Υπ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ 77/1998 τ.Β΄) επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο. Η μη προσαρμογή του καταστατικού στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2621/1998 δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην λειτουργία του αλλά απαιτείται η καλή γνώση και εφαρμογή του ν. 2621/98 για την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου και καλύτερα να γίνει η νέα σύστασή του.
   2) Φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Έναρξης Εργασιών από την Εφορία, επικυρωμένο από την Εφορία.
   3) Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου ότι από το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ψηφισάντων, προκύπτει η απαρτία της Γενικής Συνέλευσης 1/3 των εγγεγραμμένων μαθητών και δικαιολογείται ο αριθμός των εκπροσώπων στην Ένωση Γονέων και στη Σχολική Επιτροπή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων –του Δ.Σ του Συλλόγου, προς τον Δ/ντή του Σχολείου – δε λαμβάνεται υπόψη αν δε συνοδεύεται από επικυρωμένο απόσπασμα των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα αυτών που ψήφισαν και αυτών που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι στα αντίστοιχα όργανα. (παρ. 3 του άρθρο 3 της υπ’αριθμ. Δ4 Ι662/1998 απόφασης Υπ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 77/1998 τ.Β΄).
   4) Φωτοαντίγραφο από το Βιβλίο Πρακτικών Δ.Σ., επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., του πρακτικού της συγκρότησης του εννιαμελές Δ.Σ. σε σώμα.
   5) Φωτοαντίγραφο, επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
   Τα υπ’ αριθμ. (3), (4) και (5) δικαιολογητικά θα πρέπει να σας έχουν προσκομίσει μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία της ψηφοφορίας.
   Καθώς και ΒΙΒΛΙΑ, αριθμημένα και σφραγισμένα με τη σφραγίδα του συλλόγου στην κάθε σελίδα, που συνήθως τηρούν οι σύλλογοι και πρέπει να θεωρούν στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου, είναι:
   • Πρακτικών των γενικών συνελεύσεων (Γ.Σ.)
   • Πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.)
   • Ταμείου (εσόδων-εξόδων)
   • Πρωτοκόλλου αλληλογραφίας (εισερχόμενα- εξερχόμενα έγγραφα)
   • Μητρώου μελών
   • Μπλοκ εισπράξεων και πληρωμών
   Για να θεωρηθούν καινούργια (δεύτερα ή τα επόμενα ….) βιβλία και μπλοκ, πρέπει τα σωματεία να προσκομίσουν τα προηγούμενα,τελειωμένα.

   Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 05/03/2015 @ 11:00 μμ | Απάντηση

 22. Κύριοι.,
  Μέλος συλλόγου ως αντιπρόσωπος στην Ένωση συλλόγων λαμβάνει μέρος στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας και εκλέγεται στην ψηφοφορία του 9μελούς Δ.Σ και σε αναμονή για την σύσταση του. Το μέλος προέρχεται από Δημοτικό της περιοχής και θα παύσει να είναι ο αντιπρόσωπος του Δημοτικού τον Ιούνιο 2015 με την αποφοίτηση του παιδιού του και δεν θα είναι πλέον μέλος ή αντιπρόσωπος για την Ένωση από το Γυμνάσιο ή κάποιο άλλο σχολείο, ερωτώ
  μπορεί να διατηρήσει την ιδιότητα του μέλους στην Ένωση συλλόγων και μάλιστα στο Δ.Σ της Ένωσης συλλόγων όταν δεν είναι αντιπρόσωπος σχολείου? διότι με την αποφοίτηση παύει να είναι ο αντιπρόσωπος του Δημοτικού και δεν είναι αντιπρόσωπος κανενός πλέον σχολείου της ίδιας περιοχής για την Ένωση συλλόγων???? Ο Κ. Γιώργος Κουκουμέλης παρακαλώ να δώσει μια απάντηση ως ο πλέον ειδικός για τα θέματα παιδείας και συλλόγων μια και η Νομοθεσία στερείται νόμων αλλά αποζητά η πολιτεία και οι κύριοι του Υπουργείου, καλύτερο σχολείο χωρίς κανένας να έχει βοηθήσει για αυτό το καλύτερο σχολείο συλλόγους και Ενώσεις. Χαιρετισμούς Νίκος Γκρέτσας

  Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 06/05/2015 @ 12:56 μμ | Απάντηση

  • Ο «πλέον ειδικός» χαρακτηρισμός σας, με τιμά αλλά δεν ισχύει απόλυτα. Απλά δαπανώ πολύ περισσότερο χρόνο – προσωπικό, επαγγελματικό, όπως τώρα, οικογενειακό – για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή μου, στα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Εκπαίδευσης, λόγω… «βίτσιου» πιθανότατα.
   Πάραυτα,
   Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι πιθανότατα και αυτή που έχετε ήδη στο μυαλό σας. Όχι! Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μέλος στην ολομέλεια των εκπροσώπων των συλλόγων της Ένωσης των σχολείων του Δήμου σας/του και επομένως ούτε και μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης σας/του. (το του, όπου ανήκει).
   Πρέπει τον Ιούνιο, με το πέρας των μαθημάτων την 15η του μηνός, αυτόματα και αυτοδικαίως να διαγραφεί από μέλος και της ολομέλειας και του οργάνου του Δ.Σ.
   Επίσης πρέπει να αντικατασταθεί με αναπληρωματικό – τον πρώτο επιλαχόντα – που βγήκε από τις εκλογές ανάδειξης του Δ.Σ.
   Είναι λίγο περίεργο αλλά είναι απλό. Θα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει με την παρέλευση διετίας στις επόμενες εκλογές της Ένωσης σας/του, αρκεί να έχει μεσολαβήσει εκλογική διαδικασία στο Γυμνάσιο πλέον, και να έχει εκλεγεί στη/στις θέση/εις του/των εκπρόσωπου/ων του Γυμνασίου αυτού.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 07/05/2015 @ 11:19 πμ | Απάντηση

   • Αγαπητέ Γιώργο σε ευχαριστώ. Πράγματι είναι έτσι όπως τα αναφέρω ! ίσως είσαι ο αρμόδιος σε θέματα παιδείας και άνθρωποι σαν εσένα πρέπει να περνούν ως σύμβουλοι των Υπουργών της παιδείας.. και ΟΧΙ κλακαδόροι του ΜΠΡΑΒΟ και του ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ. Πράγματι είσαι στη σκέψη μου την ίδια έχω και εγώ αλλά με την συμμετοχή τους πιθανόν για ένα και μόνο μήνα έδωσαν και νόθευσαν το αποτέλεσμα ή στέρησαν σε άλλο ψηφοδέλτιο την πλειοψηφία ! διότι αν έλεγαν ότι θα μείνουν ένα μήνα δεν θα τους ψήφιζαν ! συνεπώς ακόμη και ακύρωση των εκλογών θα πρέπει να αποφασίσει η εφορευτική επιτροπή .. θα δούμε μια και πολλά μας διδάσκουν οι σύλλογοι μέχρι συνελεύσεις σε καφετέρια ανακοινώνονται και ουδείς ενδιαφέρεται , κρίση θεσμών, οικονομική κρίση, κρίση σε όλα, Εύχομαι στο θαύμα που θα αλλάξει πολλά να έρθει γρήγορα και ειδικά σε παιδεία και Υγεία και πάλι σε ευχαριστώ. Νίκος Γκρέτσας.

    Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 07/05/2015 @ 8:21 μμ

   • Εδώ «κολλάει» like, αλλά facebook, χαχα.
    Με αυτή την ελπίδα ζώ του θαύματος.
    Ευχαριστώ πολύ καλημέρα.

    Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 08/05/2015 @ 10:48 πμ

   • Δεν ξέρω γιατί αλλά σήμερα μου ήρθε να πώ αυτό.
    Το θαύμα θα αργήσει δυστυχώς, γιατί η ελπίδα δεν έφτασε ολόκληρη. Μάλλον πρέπει να περάσουμε από τα στάδια των προφητών πρώτα, των κάποιων προεστών και γραμματέων – φαρισαίων στη συνέχεια και στην γέννηση του-ων θεανθρώπων, για να δούμε να πραγματώνεται αυτό που όλοι εμείς οι εργάτες στην κοινωνία βλέπουμε ότι δεν υπάρχει και χρειάζεται για όλους. Γιατί μόνο εμείς; Αυτό το γιατί με πεθαίνει.

    Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 22/10/2015 @ 11:45 πμ

 23. Κύριοι.,
  Μέλος συλλόγου ως αντιπρόσωπος στην Ένωση συλλόγων λαμβάνει μέρος στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας και εκλέγεται στην ψηφοφορία του 9μελούς Δ.Σ και σε αναμονή για την σύσταση του. Το μέλος προέρχεται από Δημοτικό της περιοχής και θα παύσει να είναι ο αντιπρόσωπος του Δημοτικού τον Ιούνιο 2015 με την αποφοίτηση του παιδιού του και δεν θα είναι πλέον μέλος ή αντιπρόσωπος για την Ένωση από το Γυμνάσιο ή κάποιο άλλο σχολείο, ερωτώ
  μπορεί να διατηρήσει την ιδιότητα του μέλους στην Ένωση συλλόγων και μάλιστα στο Δ.Σ της Ένωσης συλλόγων όταν δεν είναι αντιπρόσωπος σχολείου? διότι με την αποφοίτηση παύει να είναι ο αντιπρόσωπος του Δημοτικού και δεν είναι αντιπρόσωπος κανενός πλέον σχολείου της ίδιας περιοχής για την Ένωση συλλόγων???? Ο Κ. Γιώργος Κουκουμέλης παρακαλώ να δώσει μια απάντηση ως ο πλέον ειδικός για τα θέματα παιδείας και συλλόγων μια και η Νομοθεσία στερείται νόμων αλλά αποζητά η πολιτεία και οι κύριοι του Υπουργείου, καλύτερο σχολείο χωρίς κανένας να έχει βοηθήσει για αυτό το καλύτερο σχολείο συλλόγους και Ενώσεις. Χαιρετισμούς Νίκος Γκρέτσας

  Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 06/05/2015 @ 12:56 μμ |

  Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 06/05/2015 @ 12:57 μμ | Απάντηση

 24. Yπ όψη Γιώργου Κουκουμέλη
  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΟΥ, σε συνέχεια της επικοινωνίας μας , έλαβα το παρακάτω μήνυμα μια και έχουν μπερδέψει τα μέλη συλλόγων, Ενώσεων αλλά και την Κωδικοποίηση της ΑΣΓΜΕ.. Θα ήθελα την Νομολογία σου… ΝΟΜΟΣ 2621/98

  ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΓΜΕ

  ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

  Η θητεία των Οργάνων και των εκπροσώπων, σ’ όλα τα επίπεδα, είναι για δύο (2) χρόνια. Η θητεία των μελών των Οργάνων των Συλλόγων Γονέων, καθώς και των εκπροσώπων τους λήγει αυτοδικαίως, σε περίπτωση που τα τέκνα τους δεν φοιτούν πλέον στη Σχολική Μονάδα, οπότε αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς.

  Εκλεγμένος στο Δ.Σ. της Ένωσης ή στη Δ.Ε.Π. ή στην ελεγκτική Επιτροπή, παραμένει μέχρι τη λήξη της θητείας του οργάνου, εφόσον συνεχίζει να έχει παιδί που φοιτά σε σχολείο του διαμερίσματος ή του δήμου.

  Εκλεγμένος στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ή στη Ν.Ε.Π. ή στην ελεγκτική Επιτροπή, παραμένει μέχρι τη λήξη της θητείας του οργάνου, εφόσον συνεχίζει να έχει παιδί που φοιτά σε σχολείο του Νομού.

  Εκλεγμένος στο Δ.Σ. της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. ή στο ΕΣΥΠ ή στην ελεγκτική Επιτροπή, παραμένει μέχρι τη λήξη της θητείας του οργάνου, εφόσον συνεχίζει να έχει παιδί μαθητή. Αν ο γονέας δεν έχει πλέον παιδί μαθητή, αυτός αυτοδίκαια αποχωρεί από όλα τα όργανα των γονέων.

  Σχόλιο από Νίκος Γκρέτσας — 08/05/2015 @ 2:44 μμ | Απάντηση

 25. Καλησπέρα σας,
  Ήμουν πρόεδρος σε σύλλογο γονέων και κηδεμόνων απο το 2004 μέχρι το 2008. Στην περίοδο της θητείας μου είχαμε βγάλει και ΑΦΜ. Τον προηγούμενο μήνα τυχαία έμαθα σε μια επίσκεψη μου στην ΔΟΥ που ανήκω ότι εμφανίζομαι ακόμη ως πρόεδρος. Μετα από μένα υπήρξαν άλλοι 3 πρόεδροι, και κάνεις τους δεν έκανε ποτέ την δήλωση μεταβολής αλλά ούτε ποτέ υποβλήθηκε έστω και μηδενική δήλωση. Σήμερα με κατηγορούν ότι ήταν δική μου ευθύνη η δήλωση μεταβολής στα αρμόδια όργανα (το παιδί μου είχε αποφοιτήση από την 6η δημοτικού). Εγώ και από άλλους συλλόγους που συμμετέχω γνωρίζω ότι είθιστε να ενημερώνει πάντα το νέο συμβούλιο τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχει σχετική νομολογία
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση σας

  Σχόλιο από Georg — 28/09/2015 @ 11:59 μμ | Απάντηση

  • Νόμος 1566-1985 (ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ)
   ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ’
   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
   Άρθρο 53.
   Συγκρότηση οργανώσεων.

   9. Η θητεία όλων των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου των γονέων του σχολείου, του Δ.Σ. της ένωσης, της ομοσπονδίας και της συνομοσπονδίας γονέων είναι διετής, καθώς και η θητεία των εκπροσώπων τους στα προβλεπόμενα όργανα από τις διατάξεις των άρθρων 48, 49, 50, 51, 52 και 53 του ν. 1566/1985. Η θητεία των γονέων ή κηδεμόνων, που συμμετέχουν στα ανωτέρω όργανα, λήγει αυτοδικαίως στην περίπτωση που τα τέκνα τους δεν φοιτούν πλέον στο σχολείο.
   Συγγνώμη που ξεκινάω αμέσως με την νομοθεσία, αλλά έχετε δίκιο. Η επόμενη διοίκηση του οποιουδήποτε συλλόγου, με οποιοδήποτε σκοπό, έχει την υποχρέωση της ενημέρωσης με έγγραφο αντίγραφο της απόφασης του νεοσυσταθέντος Δ.Σ. για τον καταμερισμό των θεσμικών θέσεων του, ή απόσπασμα Πρακτικού της Σύστασης του νέου Δ.Σ., ΌΛΩΝ των φορέων που εμπλέκονται ή εμπλέκεται βάσει νόμου ο εκάστοτε σύλλογος.
   Ο καθ’ ύλην αρμόδιος δε για αυτή τη «δουλειά» είναι ο νέος Πρόεδρος, ο οποίος με το πιό πάνω έγγραφο (αντίγραφα), θα πρέπει να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως σε Διεύθυνση σχολικής μονάδας, Σχολική Επιτροπή, (ανάλογα τη βαθμίδα εκπαίδευσης), Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, (αν έχει ο Δήμος της σχολικής περιοχής), στις ή στην συνεργαζόμενη τράπεζα, (μαζί με τον Ταμία), και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ.

   Τώρα, αν κάποιος σύλλογος δεν έκανε ποτέ του Φορολογική Δήλωση, παρότι υποχρεούται, έ, δεν πέθανε και κανένας, δεν ευθύνονται οι Σύλλογοι Γονέων για την διόγκωση του Δημόσιου Χρέους, για να διωχθούν. Εδώ ο νόμος έχει ένα μεγάλο κενό – οριζόντιο μέτρο, που στην ουσία δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ.
   Γι αυτό προσωπικά μάχομαι για την αλλαγή του, απαλλαγή καλύτερα της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, έστω και μηδενικής.
   Οι σύλλογοι γονέων είναι ΑΡΩΓΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, και ήταν ΠΑΝΤΑ, ασχέτως αν κι εδώ το δαιμόνιο του Έλληνα μπορεί να μεγαλουργήσει.
   Αρωγοί στο έργο της πολιτείας, και πολλές φορές οι μόνοι που αναλαμβάνουν το έργο της πολιτείας, στο ρόλο αυτής. Κακώς βέβαια, κάκιστα…αλλά;!
   Πάντα στη διάθεσή σας.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 29/09/2015 @ 10:04 πμ | Απάντηση

   • Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας !!!

    Σχόλιο από Γρηγόρης Τέκος — 29/09/2015 @ 10:30 πμ

 26. Καλημέρα σας, ήμουν η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 75 Νηπιαγωγείου του Δήμου Ηρακλείου κατά το σχολικό έτος 2014-2015. Η κόρη μου έχει πάει πλέον στην πρώτη δημοτικού, οπότε βάση νόμου λύεται ο ρόλος μου και η θέση μου μέσα στο Δ.Σ. του Συλλόγου αυτοδίκαια. Απευθύνθηκα στην Εφορία και ζήτησα, προφορικά σε πρώτη φάση, να μου πουν τι πρέπει να κάνω για να αποσυνδεθεί το ΑΦΜ μου από το ΑΦΜ του συλλόγου, δεδομένου ότι οι γονείς των νέων μαθητών του νηπιαγωγείου δεν ενδιαφέρονται (για φέτος τουλάχιστον) να εκλέξουν Δ.Σ. (το νηπιαγωγείο δεν έχει πάνω από 14 μαθητές αυτή την χρονιά). Μου απάντησαν ότι πρέπει να τους βρω καινούργιο πρόεδρο ή να κλείσουμε τον Σύλλογο. Στην ερώτηση μου, βάση ποιου νόμου ή ποιας εγκυκλίου λαμβάνω την συγκεκριμένη απάντηση, η προισταμένη του τμήματος μεταβολής ΑΦΜ μου απάντησε ότι δεν υπάρχει νόμος και ότι το λέει εκείνη!!! Ενημερωτικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου το 2009 πλήρωσε πρόστιμο αξίας 428 ευρώ για τα έτη 2010-11-12-13 που ο σύλλογος ήταν ανενεργός και κανείς δεν έμπαινε στον κόπο να καταθέσει φορολογική δήλωση!!! Φέτος η κατάθεση δεν είναι υποχρεωτική….τι μου λέει εμένα ότι του χρόνου δεν θα αλλάξει πάλι ο νόμος;;;;; Μια απάντηση, αν μπορείτε σας παρακαλώ, για να δω πως θα κινηθώ. Ελευθερία Νιονάκη

  Σχόλιο από Ελευθερία Νιονάκη — 04/12/2015 @ 10:04 πμ | Απάντηση

  • Καλημέρα σας.
   1) Μπορείτε να παρουσιάσετε κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που έχουν ακόμα παιδιά στο νηπιαγωγείο και να αναλάβει (μέχρι να γίνουν εκλογές) την θέση του Προέδρου.
   2) Μπορείτε να συγκαλέσετε μία Γ.Σ. γονέων απολογιστική όπου βάση Καταστατικού, πιθανότατα, θα ζητήσετε και θα εγγράψετε στο βιβλίο πρακτικών την απαλλαγή του παρόντος Δ.Σ. Έτσι θα είσαστε κατοχυρωμένη εσείς, ώς προς τους επόμενους, όταν και άμα έρθουν. Στη συνέχεια/ταυτοχρόνως υποβάλετε την παραίτησή σας βάση του νόμου, εγγράφως. Με τα δύο αυτά (αντίγραφα θεωρημένα με σφραγίδα του συλλόγου) μπορείτε να πάρετε το νόμο στο χέρι όπου εμφανίζεται το αυτοδίκαιο, της αναγκαστικής μέσω αυτού, αποχώρησής σας από το σύλλογο, και να του/της ζητήσετε ΕΓΓΡΑΦΩΣ και ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ, την άρνηση της στην υπακοή στο νόμο. Υπάρχει άλλος νόμος (στο Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα νομίζω), όπου αναφέρεται ρητά ότι ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ να ΤΗΡΕΙ τους νόμους, προς όφελος των πολιτών. Η ευθύνη αυτή μεταφράζεται σε δικαίωμα άσκησης αγωγής και ποινικής δίωξής της.
   3) Με απόφαση Γ.Σ. παραδίδετε στο πρωτοδικείο σφραγίδα κλπ, μέχρι να εμφανιστούν οι επόμενοι. Όχι διακοπή έργασιών.
   4) Απευθυνθείτε στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.

   Εύχομαι να μην σας μπέρδεψα.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 04/12/2015 @ 10:41 πμ | Απάντηση

   • Δεν με μπερδέψατε….Σας ευχαριστώ πολύ …. Καλή σας μέρα

    Σχόλιο από Ελευθερία Νιονάκη — 04/12/2015 @ 11:16 πμ

 27. 34 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ειμαι ο αντιΠρόεδρος του Συλλόγου προσπαθώ να βάλω τάξη στην λειτουργϊα. του συλλόγου με τα πρακτικά του ΔΣ και των ΓΣ και άλλα οργανωτικά θέματα. Απο την άλλη συστεγαζόμαστε με ένα Νηπιαγώγειο το οποίο εχει δικότου συλλογο θα ηθελα να μαθω επειδη ειναι η θητεια των Δ.Σ. 2 ετη αν ειναι νομιμος. Εμεις δαν συλλογος καταθεσαμε προταση με την οποια του λεμε να γινουμε συλλογος. ενας με αντιπροεδρο παντα απο το νηπιαγωγειο και φυσικα 3 μελη απο τα 7 του Δ.Σ.αφου ετσι και αλλιως τα παιδια τους μετα δυο η ενα χρονο θα ρρθουν στο Δημοτικο οπως ειδη καποιοι απο αυτους εχουν τα παιδια τους και στο δημοτικο. Θα ηθελα να μου πειτε τι ισχυει και φυσικα στο mail. να μου αποστειλςτε την Νομοθεσια. Σας ευψαριστω πολυ για τον χρονο σας.

  Σχόλιο από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ — 07/02/2016 @ 6:12 μμ | Απάντηση

  • Συγγνώμη για την πολύμηνη σχεδόν ένα έτος, μη απάντησή μας. Είχα προσωπικά θέματα, υγείας κλπ. Αν έχουν Καταστατικό και είναι από Πρωτοδικείο δημοσιευμένο είναι νόμιμοι και δεν μπορείτε παρά να «συστρατευτείτε» από κοινού. Αν όχι στα πλαίσια της Σχολικής Επιτροπής, αν έχει άλλο κανάλι ξεχωριστό χρηματοδότησης από αυτή, και όχι μέσω του Δημοτικού σας – κοινό ταμείο – τότε και πάλι θα πρέπει στα πλαίσια συνεργασίας να ομμονοήσετε. Δεν γίνεται αλλιώς.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 21/01/2017 @ 7:23 μμ | Απάντηση

 28. Γεια σας, είμαι απλό μέλος του συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου (αν και πλειοψηφισα) και αντιμετωπίζω πρόβλημα με μια πλειοψηφία πέντε μελών τα οποία δεν έχουν κανένα στόχο για το συλλογο εκτός των μπαζαρ και των πάρτι. Ζητώ την γνώμη σας στο εξής ζήτημα: ο σύλλλογος οργανώνει κάποιες απογευματιμες δραστηριότητες, το κόστος των οποίων ως τώρα οι συμμετέχοντες πλήρωναν απευθείας στον εκπαιδευτή. Ηρθε φέτος ξαφνικά οδηγία από την ένωση γονέων να εισπράττει το ΔΣ το αντίτιμο και να το αποδίσει μετά στους εκπαιδευτές. Εγώ διαφώνησα σε αυτό, τη στιγμή που αφενός δεν μας έγινε εγγράφως αυτό το αίτημα, αφεταίρου δεν στηρίζεται νομικά πουθενά αφού πάλι μαυρα θα είναι τα χρήματα που θα διακινούνται. Πιστεύω ότι αυτό θα μπλέξει το δ.σ σε περιπέτειες και θα πληρώνει τελικα και αυτούς που θα είναι ασυνεπείς στην καταβολή. Αρχισε παρόλα αυτά η εφαρμογή και οι πληρωμες καταγραφονται σαν δωρεες στο βιβλιο ταμειου ενώ αντίστοιχα το ποσό που δινουμε στον εκπαιδευτή ως εισφορα στον εκπαιδευτή. Δήλωσα ότι δεν θα εισπράττω χρήματα από γονείς, θεωρώντας ότι αυτή είναι δουλεια ταμία και τώρα η αντιπρόεδρος δυσαρεστημένη με προειδοποιεί ότι θα είμαι υπεύθυνη αν σταματησουν οι δραστηριότητες και με απειλεί ότι θα ενημερώσει τη διευθυντρια του σχολείου μας για τη δική μου στάση, λες και η διευθύντρια μπορεί να πάρει θέση μαλώνοντας με και νουθετώντας με για την άποψη που υποστηρίζω. Εσείς γνωρίζετε αν ο σύλλογος γονέων είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί προς μια οδηγία που εξακολουθεί να ενισχύει την παρανομη δοσοληψια μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από το όργανο Ενωση γονέων; Μηπως, από την εμεπιρία σας και την ενασχόλησή σας, ξέρετε τελικά πώς θα μπορούσε να γίνει η υλοποιηση δραστηριοτήτων με νόμιμο τρόπο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Σχόλιο από AΓΛΑΙΑ ΓΑΛΑΤΑ — 08/03/2017 @ 10:56 πμ | Απάντηση

  • Κυρία Γαλατά, καλημέρα σας.
   Αυτό (το συναντήσεις, ημερίδες, κλπ με έμμισθο εκπαιδευτή) είναι σύνηθες (το γεγονός της πληρωμής εννοώ), ειδικά σε όλες αυτές τις δραστηριότητες των συλλόγων ή ομάδων γονέων.
   Το πρέπον είναι να πληρώνει ο κάθε ένας συμμετέχοντας-ουσα, το συμφωνηθέν αντίτιμο και να παίρνει νόμιμη φορολογική απόδειξη από τον επιμορφωτή.
   Αυτό συνήθως, πάλι κατόπιν συμφωνίας, δεν γίνεται – δεν εκδίδει την απόδειξη – αλλά αν μιλάμε για παράδειγμα για Σχολή Γονέων με συμμετοχή μέχρι 20 άτομα το πολύ, με βιωματικό τρόπο, αυτό είναι μέρος της καθολικής συμφωνίας του κάθε συμμετέχοντα-ουσας, και του επιμορφωτή. (Δεν μπορεί να κόβει σε εμένα π.χ. επειδή τη ζητάω και να μην κόβει στους υπόλοιπους, γιατί θα υπάρχει πρόβλημα στην αιτιολόγηση. Πως σε μία ομαδική δραστηριότητα εκδίδει ατομική απόδειξη;
   Το ίδιο και πάλι συνήθως συμβαίνει και σε όποια άλλη δραστηριότητα. Αν ο σύλλογός σας έχει ΑΦΜ και υποβάλλει καθ’ έτος φορολογική δήλωση, μπορείτε αφού πληρώνονται τα χρήματα να ζητάτε μία απόδειξη για το σύνολο των χρημάτων, για να καταχωρηθούν στα έξοδα του συλλόγου. Τα οποία όμως αυτά χρήματα ανά συμμετέχοντα θα πρέπει να εγγράφονται στα έσοδα του ταμείου, με απόδειξη του συλλόγου ανά συμμετέχοντα, με την αιτιολογία π.χ. αντίτιμο για την συμμετοχή στην συγκεκριμένη δραστηριότητα του ιδίου ή των παιδιών του και όχι δωρεές. Έτσι θα «κουμπώνει» με την απόδειξη από τον εκπαιδευτή και θα έχει στην ουσία μηδενικό αποτέλεσμα. Αν τώρα τα λεφτά είναι μαύρα, θα πρέπει έστω για το ταμείο σας ο εκπαιδευτής να δίνει μία χειρόγραφη απόδειξη, ή από απλό μπλοκάκι, με τα στοιχεία του ότι έλαβε αυτό το ποσόν Χ, για την συγκεκριμένη δραστηριότητα και για το συγκεκριμένο χρονική διάστημα ή περίοδο. Κι αυτό για να είναι ένα παράνομο μεν αλλά παραστατικό δε που θα αποδεικνύει το έξοδο και θα εγγράφεται στο βιβλίο του ταμείου. (Π.χ. Για την Ψ δραστηριότητα από τότε έως τότε δαπανήσαμε – πληρώσαμε τον….., Χ ποσόν.)
   Επιτετραμμένος βάσει καταστατικού για την είσπραξη και πληρωμή, αν γίνεται τελικά μέσω συλλόγου γονέων είναι ο ταμίας. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό όμως και δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Συνήθως τρέχει ο πρόεδρος και δημιουργούνται και εκκρεμμότητες.
   Είναι βασικό όμως το ισοζύγιο να είναι μηδενικό. Είναι βασικό να πληρώνουν μόνο όσοι συμμετέχουν και όχι από το εν γένει ταμείο του συλλόγου για μιά ομάδα γονέων, να εγγράφεται η δαπάνη. Δεν είναι «τσιφλίκι» να το πώ έτσι των ολίγων έναντι των πολλών ο σύλλογος.
   Εκτός κι αν έχει παρθεί απόφαση από το Δ.Σ. ή έχει ψηφισθεί, ακόμα καλύτερα από την Γ.Σ., η διοργάνωση των δραστηριοτήτων με έξοδα του γενικού ταμείου του συλλόγου, και πάντα αφού έχει γίνει ανοικτή πρόσκληση, στη συνέχεια για συμμετοχή, σε όλους τους γονείς. Εδώ δεν χωράνε αποκλεισμοί, είτε έχει πληρώσει τη συνδρομή του ή όχι. Όμως έτσι θα είναι ενημερωμένοι και αυτοί που δεν θα συμμετέχουν ότι αυτά τα έξοδα βαρύνουν το ταμείο.
   Η διευθύντρια είναι αναρμόδια στο όλον.
   Στο μόνο που είναι αρμόδια συναινετικά, με έγγραφό της προς την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι για την παραχώρηση αιθουσών ή χώρου του σχολείου για τις δραστηριότητες αυτές, αποποιούμενη την όποια ευθύνη για τυχούσες ζημιές ή φθορές στο χώρο του σχολείου σε ώρες μη λειτουργίας του εντός των διδακτικών ωρών.
   Τις αίθουσες ή τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος τις διαθέτει κατόπιν απόφασης η οικεία Σχολική Επιτροπή, απαντώντας θετικά, σε έγγραφο Αίτημα του Συλλόγου σας, όπου θα αναφέρονται ρητά οι ημέρες, οι ώρες, το αντικείμενο δραστηριότητας, η χρήση ή όχι εποπτικού – υλικοτεχνικού υλικού του σχολείου σας, και την ανάληψη της ευθύνης για όποια ζημιά ή φθορά συμβεί στο χώρο, ακόμα κι αν προκληθεί από τρίτους και όχι τους συμμετέχοντες.
   Σημείωση: Ο νόμιμος τρόπος είναι όπως σας είπα και πιο πάνω, η έκδοση φορολογικών αποδείξεων από τον εκπαιδευτή, είτε σε καθένα χωριστά είτε προς το σύλλογό σας. Δεν υπάρχει άλλο τι.

   Η Ένωση Γονέων δεν έχει καμμία δικαιοδοσία στο τι και πώς πράττεται επ΄αυτού.
   Η Ένωση Γονέων έχει δικαιοδοσία μόνο να σας αποπέμψει από την εκλογική διαδικασία εκλογής νέου Δ.Σ. της σε περίπτωση που δεν έχετε στείλει και συμμετέχουν σε αυτή μέλη του συλλόγου σας, ή δεν έχετε πληρώσει την ή τις ετήσιες συνδρομές σας.
   Η Ένωση σκοπό έχει να συγκεντρώνει τα όποια προβλήματα ή και μοναδικά κατά σχολική μονάδα, και να τα αναδεικνύει και να διεκδικεί μαζί με τους συλλόγους μέλη της την επίλυση τους, προς το Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα, στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, επίσης να κοινοποιεί στην ομοσπονδία της περιφέρειάς σας ή και στην Ανώτατη Συνομοσπονδία τα όποια θέματα.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 12/03/2017 @ 12:08 μμ | Απάντηση

 29. Ευχαριστώ πολύ για την τόσο άμεση και διαφωτιστική απάντηση. Ωστόσο, αφού προϋπόθεση για να εγκρίνει την παραχωρηση χώρων για τις δραστηριότητες ο Δημος είναι να αναγράφεται ςστην αίτηση ότι αυτές γίνονται Δωρεάν και στην πραγματικότητα αυτές ξέρουμε όλοι ότι αμείβονται, όλο αυτό στηρίζεται σε μια παράνομη συμφωνία του τύπου «ο κόσμος το’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», δηλαδή στον αέρα! Δεν θα έπρεπε κανονικά οι ενώσεις γονέων να μην ενισχύουν τέτοιες τακτικές ή τουλαχιστον να μην παιρνουν θέση που να εμπλέκει τους συλλόγους σε εισπράξεις, παρά να αφήνουν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να τα βρίσκουν μεταξύ τους; Δεν θα έπρεπε να μην υποδεικνύουν στα διοικητικά συμβούλια πώς να χειρίζονται αυτό το θέμα, παρά να τους αφήνουν την αυτονόητη αυτονομία να πράττουν όπως νομίζουν σωστό; Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι τα διοικητικά συμβούλια έχουν μοναδικό σκοπό ύπαρξης να εξυπηρετούν τους γονείς ως πελάτες τους για να τους έχουν ικανοποιημένους και να εξασφαλίζεται έτσι η ψήφος, όταν χρειαστεί.

  Σχόλιο από AΓΛΑΙΑ ΓΑΛΑΤΑ — 13/03/2017 @ 1:09 μμ | Απάντηση

 30. Απαντήσατε μόνη σας. Νομίζω ότι σας ανέφερα ότι οι Ενώσεις έχουν άλλο σκοπό πιο ενωτικό – Ένωση – για τη διεκδίκηση και επίλυση κοινών προβλημάτων. Και οι εκπαιδευτές πρέπει ιδιωτικά να τα βρίσκουν με τους εκπαιδευόμενους. Ο χώρος του σχολείου μπορεί και πρέπει κατά την προσωπική μου άποψη να είναι εύκολα διαθέσιμος και προσβάσιμος αν αποσκοπεί στο τέλος της ημέρας για το κοινό καλό. Εμείς (στο Δήμο μας, πάντα παραχωρούνται οι αίθουσες από τις σχολικές επιτροπές), το κάνουμε κατά κόρον με σχολές γονέων. Η συμμετοχή βέβαια είναι σχεδόν μηδενική γιατί δεν αφήνουν τα «survivor» και ότι άλλο έχει καταλάβει τις πρώτες θέσεις στις ζωές μας, αντί του πρώτιστου που είναι η ατομική, οικογενειακή, και συλλογική ανάταση και αναθεώρηση στεγανών και στερεότυπων.

  Σχόλιο από ΚΟΥΚΟΥΜΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ — 14/03/2017 @ 1:07 μμ | Απάντηση

 31. Σχόλιο από ΚΟΥΚΟΥΜΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ — 14/03/2017 @ 1:07 μ.μ. | Απάντηση

  Συγχαρητήρια για τις εποικοδομητικές συμβουλές που αναρτώνται από εσάς και τα υπόλοιπα μέλη του διαδικτυακού σας χώρου . Μας δίδεται σοφία και ορθότητα απόψεων έτσι ώστε να μπορέσουμε κάποτε να αποτάξουμε την ¨Ταμπέλα¨ του Δίποδου Όντος και να μας αποκαλεί ο πλησίον μας , …Άνθρωπε ! … .
  Ένα αγράμματο δίποδο Όν .

  Σχόλιο από Spiros Spartakos — 22/03/2017 @ 12:06 μμ | Απάντηση

 32. Καλησπέρα, ως μέλος του Διοικητικου Συμβουλιου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Καστοριας, θα ήθελα να μάθω ποια ακριβως ειναι η διαδικασία αποκτησης ΑΦΜ από το Σύλλογο μας, γιατί η αρμόδια ΔΟΥ με έχει μπερδέψει , Συγκεκριμένα, απαιτεί να ανευρευθούν οι προηγούμενοι διατελέσαντες Πρόεδροι του ΔΣ ( απο το 1998) να δηλωθούν όλες οι μεταβολές Προέδρων και τελευταίος να δηλωθεί ο τωρινός, επειδή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, μας προτείνουν ή να διαλύσουμε τον Σύλλογο και να ιδρύσουμε άλλον, ή να κάνουμε τροποποίηση καταστατικου. Δεν κατανοω την σκοπιμότητα αυτων των λυσεων.

  Σχόλιο από Πολυξένη — 31/03/2017 @ 11:44 πμ | Απάντηση

  • Καλησπέρα σας. Πέσατε σε «Ζωον(γκ)».
   Η θητεία στους συλλόγους από το νόμο είναι διετής. Μέλος του Δ.Σ. των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πάλι από το νόμο διαγράφεται αυτοδικαίως μόλις το παιδί του πάψει να φοιτά στο όποιας βαθμίδας σχολείο, με την απόλυσή του από αυτό.
   Αν δεν έχετε ΑΦΜ, πρέπει ο νύν πρόεδρος να κάνει τη διαδικασία που αναφέρεται και να συνδέσει το προσωπικό του ΑΦΜ με αυτό του συλλόγου. Όλοι οι προηγούμενοι δεν μπορούν να εμφανιστούν στη ΔΟΥ, γιατί απλά δεν έχουν καμμία αρμοδιότητα πλέον. Πείτε τους ότι αν οι προηγούμενοι μέχρι το 2006, τότε έγινε υποχρεωτικό το ΑΦΜ για τους συλλόγους γονέων, δεν είχαν ενημερωθεί σωστά και δεν το είχαν πράξει, σήμερα εμείς το πράττουμε. Αν το Καταστατικό είναι από Πρωτοδικείο και είναι νόμιμο, και όχι ένα απλό σύγγραμμα μερικών γονέων παλαιότερα, τότε θα σας επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100€ (πιθανόν) γιατί καθυστερήσατε να βγάλετε ΑΦΜ, πέραν του μηνός από τη σύσταση του συλλόγου.
   Μιλήστε ευγενικά και στον έφορο, και ότι αυτό το κάνετε για να είστε επι της θητείας σας καθ’ όλα νόμιμοι, και δεν έχετε ευθύνη για τα μή πεπραγμένα σωστά των προηγούμενων, και λογικά θα το βγάλετε.
   Είναι το ελληνικό φαινόμενο που απορρέει από το με τι γυαλιά διαβάζει ο καθένας Δ.Υ. και όχι μόνο, και αντιλαμβάνεται το νόμο, το δίκαιο, κλπ.
   Αν δηλωθούν όλες οι μεταβολές, πρέπει μέχρι το 2012. Πίσω από αυτό, όποια επιβολή προστίμου ή διεκδίκησης από το Δημόσιο, μέσω της ΔΟΥ, έχει παραγραφεί.
   Είναι κρίμα αλλά συμβαίνει.
   Στην τελική μη βγάζετε ΑΦΜ.
   Αν μεταξύ σας είσαστε εντάξει, αφήστε το.
   Γιώργος Κουκουμέλης.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 31/03/2017 @ 12:56 μμ | Απάντηση

 33. Ευχαριστώ πολύ για την άκρως διαφωτιστική και εξαιρετικά γρήγορη απάντηση σας. Σε περίπτωση όμως που συνδεθεί το Α.Φ.Μ. του Προέδρου με τον Σύλλογο, και επιβληθούν πρόστιμα από 2012 ως 2016, είναι εμφανές ότι θα καταλογιστούν στον ΑΦΜ του Προέδρου. Και αν αυτά είναι αυξημένα;

  Σχόλιο από Πολυξένη — 31/03/2017 @ 3:26 μμ | Απάντηση

  • Θα πρέπει τότε να έχετε προσυμφωνήσει ότι άν καταλογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις θα πληρωθούν από όλους τους γονείς, επιμερισμένα.

   Σχόλιο από ΚΟΥΚΟΥΜΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ — 01/04/2017 @ 9:37 πμ | Απάντηση

 34. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΦΜ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ?

  Σχόλιο από MADY TSERONI — 30/06/2017 @ 12:32 μμ | Απάντηση

  • Μετά από ερώτηση στο τμήμα Μητρώου της αντίστοιχης ΔΟΥ που ανήκει ο σύλλογος, η απάντηση που θα πάρετε θα είναι: «Πρώτα πρέπει να γίνει η διάλυση του συλλόγου από το αρμόδιο Πρωτοδικείο όπου ενεγράφει ο σύλλογος και απέκτησε νομική υπόσταση και μετά γίνεται η ακύρωση του ΑΦΜ στην ΔΟΥ, με την προσκόμιση του διαλυτηρίου από το Πρωτοδικείο».

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 03/07/2017 @ 11:49 πμ | Απάντηση

 35. Καλημέρα σας. Βλέπω ότι δίνετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα λογιστικά συλλόγων και σωματείων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ισχύει με τις αναδρομικές φορολογικές δηλώσεις. Είμαι πρόεδρος σε σύλλογος εργαζομένων σε ΝΠΔΔ. Ο σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρωτοβάθμιο σωματείο εργαζομένων κι έχει καταστατικό από το 2003 αλλά ΑΦΜ ανοίξαμε το 2014. Το 2016 κάναμε φορολογική δήλωση για τα έτη 2014 και 1015 και πληρώσαμε το αντίστοιχο πρόστιμο. Υπάρχει υποχρέωση να κάνουμε δηλώσεις και για προηγούμενα έτη? Πριν δηλαδή αποκτήσουμε ΑΦΜ? Επιπλέον ο προηγούμενος πρόεδρος έχει ακόμα συνδεδεμένο το ΑΦΜ του με αυτό του συλλόγου, θα πρέπει να κάνουμε αλλαγή στο δικό μου τώρα (η θητεία μου λήγει αυτόν τον μήνα) ή αν περιμένουμε τις εκλογές και το νέο ΔΣ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Σχόλιο από Δημήτρης Κάσσης (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ) — 13/09/2017 @ 10:29 πμ | Απάντηση

  • Αφού κάνατε για τα έτη αυτά, αφήστε το όπως έχει. Είναι κατά το δοκούν του υπαλλήλου στις εκάστοτε ΔΟΥ, ή και εφόρου για να επιβάλει πρόστιμα και για τα προηγούμενα έτη μέχρι 6ετίας. Με το που γίνεται αλλαγή προέδρου, είτε με εκλογές είτε με αλλαγή σύστασης Δ.Σ., αν αυτό συμβεί, πρέπει ο νέος πρόεδρος με το πρακτικό της σύστασης σε σώμα του νέου Δ.Σ. να πάει στη ΔΟΥ και να αλλάξει την σύνδεση, εκτώς κι αν είναι ο ίδιος. Τώρα καλό είναι να το αφήσετε για τον επόμενο. Όταν είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν είναι μεμπτό, σε εισαγωγικά. Αλλά σαν ΝΠΔΔ, θα πρέπει να καταθέτετε νομίζω, λογιστής το ξέρει καλύτερα, και δήλωση Πόθεν Έσχες, εάν μετέχετε ώς εκπρόσωπος των εργαζομένων και στο Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 13/09/2017 @ 11:26 πμ | Απάντηση

 36. Στο Λύκειο που φοιτά η κόρη μου (Γ Λυκείου) λήγει η θητεία του υφιστάμενου συλλόγου στις 31/12/17. Παρόλο που έχουν γίνει ήδη 2 Γεν Συνελεύσεις δεν υπήρχε η απαιτούμενη συμμετοχή γονέων και δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πολλούς γονείς ώστε να γίνουν εκλογές. Αν δεν κάνω λάθος απαιτούνται 7 άτομα τουλάχιστον για το ΔΣ του Συλλόγου, 3 άτομα για την Ελεγκτική Επιτροπή και 3 για εφορευτική επιτροπή. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;;; Πρέπει ο υφιστάμενος σύλλογος να παραδώσει τα σχετικά έγγραφα και τα χρήματα του στο Διευθυντή του Σχολείου; Κάνει κάτι με το πρωτοδικείο ή την Εφορία;

  Σχόλιο από Ειρήνη — 12/11/2017 @ 11:00 μμ | Απάντηση

  • Καλημέρα σας.
   Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαβάσετε το Καταστατικό. Τι αναφέρει σε περίπτωση μη απαρτίας. Πιθανολογώ όπως όλα, θα αναφέρει ότι στη δεύτερη Γ.Σ. με εκλόγιμες διαδικασίες, θα γίνει με όσους παρευρίσκονται, ως επανάληψη της προηγούμενης που δεν είχε απαρτία.
   Το πόσα άτομα είναι το Δ.Σ., Ε.Ε., Εφ.Επιτροπή, κλπ αυτά και πάλι στο Καταστατικό.
   Σε περίπτωση και πάλι που αρνούνται όλοι να συμμετάσχουν, τα χρήματα πάνε με κάποια μορφή δωρεάς, στο σχολείο, σε ίδρυμα, σέ ότι αποφασίσουν όποιοι από τη Γ.Σ. αποφασίσουν, αλλά σφραγίδα, βιβλία κλπ στο Πρωτοδικείο για διακοπή – διάλυση του συλλόγου.
   Αυτό είναι κρίμα γιατί ένας σύλλογος θέλει ανάλογα την περιοχή, δικηγορικά έξοδα, δημοσιεύσεις, κλπ, 400-700 € για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει.
   Επίσης αν έχετε ΑΦΜ, που πρέπει να έχετε, διακοπή εργασιών και στη ΔΟΥ.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 13/11/2017 @ 9:26 πμ | Απάντηση

   • Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας.

    Το καταστατικό αναφέρει πως η Γεν. Συν. βρίσκεται σε απαρτία με όσα μέλη είναι παρόντα στη δεύτερη συνεδρίασή του. Όταν όμως πρόκειται για εκλογοαπολογιστική συνέλευση πρέπει να επιτευχθεί απαρτία με το 1/3 των μελών, γεγονός που όμως είναι αδύνατο. Κάνοντας χρήση του Ν.2621/98 θεωρούμε πως με τη 2η Γεν. Συν. μπορούμε να ξεκινήσουμε διαδικασίες εκλογών οι οποίες όμως βάσει του νόμου θα πρέπει να επαναληφθούν μέχρι και 3 φορές, οπότε θα εκλεγεί το ΔΣ με όσα μέλη είναι παρόντα Το πρόβλημα είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι γονείς είναι πάντα πολύ λίγοι και με το ζόρι κάθε φορά βρίσκονται 7 άτομα να συγκροτήσουν άτυπα ένα συμβούλιο. Να σημειώσω πως μέχρι τώρα ο Σύλλογος λειτουργούσε με την καλή διάθεση 3-4 ατόμων τα οποία όμως δεν τηρούσαν σωστά τις διαδικασίες και τα πρακτικά του Συλλόγου. Λειτουργούσαν κυρίως ως ταμίες διαχειριζόμενοι τα έσοδα του Συλλόγου από τις εγγραφές προς όφελος των μαθητών. Εισερχόμενη στον Σύλλογο είχα όλη την καλή διάθεση να βοηθήσω, όταν όμως διαπίστωσα την ανοργανωσιά του τα έχασα και προσπάθησα πολλές φορές να πείσω για τη διενέργεια σωστών εκλογών (ακόμη και ο χρόνος εκλογής είναι λάθος, καθώς οι Σύλλογοι διενεργούν εκλογές τα ζυγά έτη). Προσπαθώ να βγάλω μια άκρη και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το σύνολο των γονιών. Τα χρήματα του συλλόγου είναι αυτή τη στιγμή σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα 2 εκ των μελών του. Δεν το θεωρώ σωστό, αλλά δεδομένου ότι τα πρακτικά δεν τηρούνται σωστά είναι αδύνατο να ανοιχθεί λογαριασμός στο όνομα του Συλλόγου. Από την άλλη δεν υποχρεώνεται να υποβάλει φορολογική δήλωση καθώς ο Σύλλογος δεν έχει έσοδα από τόκους.
    Θα μπορούσατε να μου απαντήσετε στα παρακάτω:
    1. Αν βρεθούν 7 άτομα ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί Συμβούλιο γνωρίζετε κατά πόσο αυτό νομιμοποιείται αν δεν υπάρχει ελεγκτική επιτροπή και εφορευτική επιτροπή;
    2. Πόσο παράτυπο είναι τα χρήματα του συλλόγου να είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό των μελών του;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Ειρήνη

    Σχόλιο από Ειρήνη — 13/11/2017 @ 11:40 μμ

   • Καλημέρα σας. «Το 1/3 των Ταμειακώς τακτοποιημένων μελών». Γιατί μέλη ναί μεν είναι όλοι οι γονείς – και οι δύο – ανά οικογένεια, αλλά πόσοι είναι ταμειακά εντάξει ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, εκλέγειν και εκλέγεσθαι;
    Συνήθως στους Συλλόγους αυτό γίνεται, 2-3 άτομα τρέχουν και τους κρατάνε με τα δόντια. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που συμμετέχουν όχι για το καλό του σχολείου και των μαθητών αλλά των δικών τους παιδιών. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.
    Αυτό το άτυπο απλά θα πρέπει να αποτυπωθεί σε πρακτικό και να γίνει η απαρχή μιας νόμιμης διαδικασίας. Είναι στο χέρι των ασκούντων Διοίκηση να εμπνεύσουν με τη στάση τους και τις ενέργειές τους και να παρακινήσουν και τους υπόλοιπους γονείς για εμπλοκή.
    Διανέμετε πρόσκληση Γ.Σ. και βάζετε μέσα εκτός των άλλων θεμάτων, «πιασάρικα» θέματα, που θα αναφερθείτε σε ένα-δύο λεπτά, π.χ. καθαριότητα του σχολικού κτηρίου – τουαλετών, και ορίζετε ημερομηνία και ώρα τέτοια που να μπορούν οι περισσότεροι, π.χ. την ημέρα των βαθμών, μιάς σχολικής γιορτής – ποιημάτων, κλπ.
    Το ότι είναι ο λογαριασμός σε δύο φυσικά πρόσωπα αυτό αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετά σωστό. Ξέρετε κάτι όμως; Βολεύει και όταν το Καταστατικό δεν το ορίζει ρητά, είναι ευκολία. Βέβαια είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης και καταγραφής του δρόμου του χρήματος με παραστατικά – πρακτικά – αποφάσεις.
    Όσον αφορά τα πρακτικά πριν, αυτό έχει να κάνει με τους πριν. Αν υπάρχει ίχνος διασπάθισης χρημάτων τότε βλέπετε πόσο κοστίζει η δίωξη, αν θέλετε να φτάσετε εκεί και στα άκρα, ή το αφήνετε και το πάτε σωστά από εδώ και πέρα. Άλλωστε μέχρι να βγάλετε άκρη θα έχει φύγει το παιδί σας από το σχολείο. (Μην παρεξηγηθώ λέω αυτά που συμβαίνουν και έχουν πέσει στην αντίληψή μου από συζητήσεις, κλπ με πολλούς άλλους συλλόγους και γονείς, πως μερικοί έφαγαν 200-300€, κλπ).
    Ο Σύλλογος και κάθε σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει να υποβάλει Φορολογική Δήλωση έστω και μηδενική, από το 2006.
    Πρόταση δική μας ήταν να βγεί νομικό πλαίσιο απαλλαγής τους από αυτό.
    Δεν περπάτησε γιατί δυστυχώς στο κέντρο, παίζονται και πολλά μαύρα λεφτά με «επιμορφωτές», κλπ. που όντως στήνοντας «μαγαζάκια» στην πλάτη των γονιών – πελατών – μαθητών, υπάρχει «ουρά».
    Έτσι την πατάμε όλοι οι υπόλοιποι.
    Απάντηση 1: Νομιμοποιείται από την στιγμή που δεν δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτά τα όργανα κάποιοι γονείς. (Μπορείτε να βάλετε ανάλογα ονοματεπώνυμα από γονείς που θα πρέπει όμως να έχετε έρθει σε επικοινωνία πρίν για το νομότυπο και τυπικό της υπόθεσης).
    Απάντηση 2: Σας απάντησα πιο πάνω. Είναι μεγάλο και χρονοβόρο πρόβλημα το «γαϊτανάκι», Έγγραφη πρόσκληση για συμβούλιο Δ.Σ. με τα θέματα, Σύγκλιση Δ.Σ., λήψη απόφασης, καταγραφή Πρακτικού, υπογραφές από τα μέλη που ορίζονται, Έκδοση αντίγραφου για την τράπεζα, σφραγίδες, υπογραφές, πιστοποιήσεις των μελών που ορίζονται εκπρόσωποι του συλλόγου, Πιστοποιητικά από Πρωτοδικείο περί μη τροποποίησης του Καταστατικού, Αντίγραφα Ε9, Εκκαθαριστικών, κλπ
    Είναι όλα θέμα εμπιστοσύνης και πιστέψτε με, ελάχιστοι γονείς πληρώνουν – συμμετέχουν σε συνδρομές, και ακόμα λιγότεροι αν όχι κανένας ενδιαφέρονται για το πού πάνε αυτά τα χρήματα. Μερικοί μόνο ρωτάνε, ελάχιστοι. Επίσης το αντιμετωπίζουν το όλο θέμα σαν το κέρμα στο δίσκο της εκκλησίας.

    Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 14/11/2017 @ 9:09 πμ

 37. Ευχαριστώ πολύ. Η 2η Γεν Συν είναι αύριο και βλέπουμε πόσοι γονείς θα προσέλθουν από τους ταμιακά εντάξει. Σημειώνω ότι τη συνδρομή έχουν πληρώσει περίπου 125 γονείς. Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.

  Σχόλιο από Ειρήνη — 14/11/2017 @ 6:28 μμ | Απάντηση

 38. Στο δημοτιο σχολειο μας χθες ηταν η τελευταία ημερα (μετά τις προβλεπόμενες παρατασεις) για την υποβολη υποψηφιοτητων για τις εκλογες του δ.σ του συλλόγου. Ομως υποβληθηκαν μετά κοπων και βασανων μονο 5 υποψηφιοτητες αντι των 9 που θελει το καταστατικο κι ετσι εκλογες δεν εγιναν. Η ερώτηση ειναι τι γινεται απο εδω και περα. Διαλύεται ο συλλογος και αν ναι τι σημαινει αυτο και πώς υλοποιειται; Παραδιδει καπου; Επισης, επειδή το κοστος επαναδημιουργιας ειναι αρκετα υψηλο, μηπως υπαρχρι καμια αλλη λυση να λειτουργησει ξανα με καποθα αλλη μορφη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Σχόλιο από Αγλαΐα Γαλάτα — 11/10/2018 @ 5:17 μμ | Απάντηση

  • Καλημέρα κυρία Γαλάτα.
   Είναι εύκολο να μου στείλετε σε μεηλ το Καταστατικό;koukoumelis.george@gmail.com Αν δεν είναι εφικτό παρακαλώ απαντήστε μου στις ερωτήσεις πιο κάτω.
   Πόσους μαθητές έχει το σχολείο σας;
   Πόσοι γονείς συμμετείχαν στη Γ.Σ. επί συνόλου γονέων;
   Πόσα μέλη απαρτίζουν το Δ.Σ.;
   Αναφέρει ρητά το Καταστατικό ότι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υποβληθεί 9 υποψηφιότητες;
   Π.χ. Αν το Δ.Σ. είναι πενταμελές και έχουν υποβληθεί 5 υποψηφιότητες όλοι εκλέγονται αυτοδικαίως. Δεν θα καλυφθούν θέσεις αναπληρωματικών και με ελάχιστο πλήθος 3 μελών του Δ.Σ. (σε περίπτωση παραίτησης των 2) μπορεί να λειτουργήσει.
   Το ίδιο ισχύει και για την Ελεγκτική Επιτροπή. Αν δεν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες μπορεί να λειτουργήσει ο σύλλογος, έστω και με το ελάχιστο δυνατό.
   Κι αυτό γιατί όντως η διάλυση και επαναδημιουργία του είναι χρονοβόρα και κοστοβώρα.
   Αν είναι κατατιθεμένο στο Πρωτοδικείο πρέπει να έχει άρθρο ελάχιστο αριθμό μελών του συλλόγου κάτω του οποίου αναγκαστικά οδηγείται σε διάλυση.
   Αυτό συνεπάγεται κατάθεση σφραγίδων, βιβλίων κλπ στο Πρωτοδικείο και λύση του συλλόγου. Κάτι που νομικά μπορεί να γίνει, αλλά ουσιαστικά δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση.
   Η λύση είναι να κάνετε εκ νέου Γ.Σ. και να πείσετε τους γονείς να συμμετάσχουν, έστω και τύποις, αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον 3 μέλη ενεργά όπως προείπα. Δεν είναι αρκούντως νόμιμο, αλλά για το καλό του συλλόγου και των μαθητών πρέπει να γίνει, ως ελάχιστη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των υπολοίπων γονέων για την διατήρηση του συλλόγου σας.
   Οι πυλώνες που στηρίζεται ένα σχολείο είναι τρείς.
   Το κράτος – Υπουργείο – Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας – Σχολική Επιτροπή – Διεύθυνση σχολείου.
   Ο Δήμος που έχει την υποχρέωση συντήρησης επισκευών με την τεχνική του υπηρεσία και την υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης.
   Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ως αρωγός σε εκδηλώσεις και ενέργειες και οικονομικής βοήθειας όταν οι δύο πρώτοι αδυνατούν ή καθυστερούν ή αμελούν.
   Η ευθύνη των γονέων είναι μεγάλη και δεν είναι μόνο να κάνουν ερωτήσεις ή κρίσεις για το δάσκαλο ή το συμμαθητή ή άλλο τί. Νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ.
   Πιστεύω να σας κάλυψα, αν όχι μπορείτε να επικοινωνήσετε εκ νέου.
   Η μη ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για το κοινό καλό είναι η κατάντια της σημερινής κοινωνίας που έχει κλειστεί στην ατομικότητα και στην αδιαφορία και οι δικαιολογίες είναι πλείστες όσες.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 12/10/2018 @ 9:29 πμ | Απάντηση

 39. Σύμφωνα με τον Νόμο 4172/2013 ( Άρθρο )

  Όπως προστέθηκε με την Παρ.6 Άρθρο 2 ΝΟΜΟΣ 4328/2015 και ισχύει από 14/5/2015

  «5. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα ανωτέρω ισχύουν ανάλογα και για τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικίας, όταν δεν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα.»

  * Αν ο σύλλογος λάβει τιμολόγιο(α) από προμηθευτή(ές) θα πρέπει να υποβάλει συγκεντρωτική κατάσταση ( Προμηθευτών ) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

  Σχόλιο από Θανάσης Κωνσταντόπουλος — 24/10/2018 @ 4:07 μμ | Απάντηση

  • Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Ήταν στόχος χρόνων που με προσπάθειες μας κατά βάσει σε συζητήσεις με βουλευτές του νομού μας και υπηρεσιακούς παράγοντες στο υπουργείο, κάποιος κάποιοι, δεν γνωρίζουμε πιθανότατα το αναγνώρισαν και το έκαναν πράξη.

   Σχόλιο από Γιώργος Κουκουμέλης — 26/10/2018 @ 8:45 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: